Vijf types die je in elke projectgroep vindt.

HanzeMag10feb11web_Pagina_13

Leider
De leider, initiatiefnemer, het haantje de voorste. Heeft de projectruimte gereserveerd voordat de projectgroep überhaupt bij elkaar is geweest. Jaagt zijn collega’s aan en op. Neemt ook de leiding als dat niet de bedoeling is. Delegeren is niet zijn ding, hij doet het zelf toch beter.

HanzeMag10feb11web_Pagina_12

Free rider
De free rider lift mee op het succes van anderen. Zijn inbreng is nihil. Met zo min mogelijk inspanningen een voldoende te halen, dat is z’n doel. Hij komt afspraken niet na of zegt ze op het laatste moment af. Hij is een pain in the ass voor de rest van de groep.

HanzeMag10feb11web_Pagina_12

Pietlut
De pietlut legt op alle slakken zout, ziet beren op weg en ratten in het vooronder. Geen document gaat de deur uit zonder een driedubbele check. Van een chaosdocument maakt deze kommaneuker uiteindelijk een fatsoenlijk verslag.

HanzeMag10feb11web_Pagina_12

Vredestichter
De vredestichter heeft oog voor relaties. Geen projectgroep kan zonder. De vredestichter blijft meestal onopvallend, maar komt tot leven als het project uit de hand dreigt te lopen. Komt als mediator goed tot zijn recht als er een crisis dreigt.

HanzeMag10feb11web_Pagina_13

Negatieveling
De negatieveling vindt het project bij voorbaat kansloos. Alles wat de andere leden inbrengen sabelt hij rücksichtslos neer, maar hij biedt geen enkel alternatief. Hij zeurt over de andere projectleden, het proces, de koffie, de vergadertijden et cetera…

Illustraties: Leo