Ga naar de inhoud

Vlinders in Istanbul

De oude Egyptenaren zagen vlinders als het symbool van geluk. Voor Chinezen en Japanners staat de vlinder symbool voor de liefde. Van vlinders is bekend dat hun lijfjes heel kwetsbaar zijn. De vleugeltjes zijn opgebouwd uit kleine schubben. Dit verklaart het vaak prachtige kleurenpalet. Iedereen die ooit een vlinder in zijn hand heeft gehad weet dat als je hun vleugeltjes aanraakt, je de kans loopt dat ze nooit meer vliegen.
Vlinders zijn kwetsbaar.

De geur van fruittabak in je neus, rookwolken die perzikmist creëren, een prachtige Turkse met haar tot net boven haar stuitje

In Istanbul heb je een klein straatje dat uitkomt op de Istiklal Caddesi, de Kalverstraat van Turkije. Vlak bij de grote H&M’s, ZARA’s, Subways en Starbucks herbergt het straatje fascinerende, lokale winkeltjes. Winkeltjes met prullaria, hoofddoekjes, aanstekers en tabak. Het smalle straatje leidt naar een verborgen binnenplaats waar tientallen mensen op kleine bankjes aan kleine tafeltjes genieten van een nargile, een Turkse thee en een kleine snack. De geur van fruittabak dringt je neusgaten binnen, terwijl de rookwolken die de nargiles produceren een soort mist creëren. Een perzikmist. Een man, midden twintig, met een opkomend baartje, een geblokt overhemd en behaarde armen lurkt zichtbaar genietend aan de pijp, het water borrelt vrolijk en slaat tegen de helblauwe bol. Tegenover hem zit een prachtige Turkse, rode lippen, grote ogen en lang haar tot net boven haar stuitje. Van dat haar waar je elke ochtend in wilt woelen. Ze glimlachen naar elkaar en houden elkaars hand vast. De andere hand wordt vrijgehouden voor de pijp. Schuin achter de twee speelt een straatbandje up-tempomuziek waarvan de tekst onverstaanbaar is, wat logisch is, want je bent in Turkije.

Allemaal bewegen ze als vlinders op muziek, niemand raakt hun vleugeltjes aan

De man in het overhemd streelt de arm van zijn schone. Met zijn wijsvinger trekt hij een tipje van een mouw van haar bloes omhoog. Op haar pols heeft een Turkse kunstenaar met henna een vlinder geschilderd, het lijfje precies op een ader. De vleugeltjes van de vlinder zijn met stipjes versierd. Zachtjes, teder, zoals het hoort bij vleugeltjes, zoals het hoort bij een prille liefde. Zij lacht, hij praat. Wat hij zegt is weliswaar in het Turks, maar liefde is een universele taal.
Flirtend, dansend, lachend. Zonder alcohol wordt het leven op die binnenplaats in Istanbul gevierd alsof er geen morgen is. Jong, oud, moslim, christen, Koerd, Turk, Amerikaan, Nederlander, allemaal bewegen ze als vlinders op die onverstaanbare Turkse muziek, delen geluk, liefde, plezier. En niemand raakt hun vleugeltjes aan. Het is bijzonder: je mist niets, je hebt geen heimwee. Het gevoel dat je precies op je plek bent.
De meeste vlinders worden twee tot drie weken oud, henna blijft ongeveer net zolang zitten.
Herinneringen zijn voor altijd.

Foto: Image Science & Analysis Laboratory, NASA-Johnson Space Center