Skip to content
voedselverspilling studenten

Voedselverspilling, ten minste houdbaar tot… langer dan je denkt!

Voedselverspilling is echt een probleem. Van thuis tot in de supermarkt. Hoe kunnen studenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan? Myrthe verzamelt tips and tricks en test de Magic Box.

Ieder jaar verspillen we in Nederland meer dan een derde van ons voedsel. Meer verspilling zorgt voor meer broeikasgassen en dat is weer slecht voor onze planeet. Eten belandt gemakkelijk in de prullenbak, helemaal als je student bent. Gelukkig zijn er initiatieven als Too Good To Go. Maar je kunt zelf ook wat doen om minder voedsel te verspillen.

In de app van Too Good To Go kun je Magic Boxen kopen. De bakkers, cafés, restaurants en supermarkten die erbij zijn aangesloten vullen de boxen met alles wat ze die dag over hebben. De inhoud verschilt dus per dag, dat is de magie. Prijzen variëren vaak tussen drie en vijf euro en de box kun je de volgende dag ophalen.

Van koffiedik tot oesterzwam
Ook op de Zernikecampus gaan mensen de strijd tegen voedselverspilling aan.
‘We houden goed bij welke smoothies hard gaan’, zegt Faddi Kachachee, eigenaar van Funky Freak in de foodcourt. ‘Op basis daarvan doen we onze inkopen. Af en toe gooien we wel wat weg, vooral als er steeds nieuwe lockdowns komen.’
Ook Brigitte Hofstee zegt dat haar Brasserie Zernike nauwelijks voedsel verspilt.
‘Onze gasten reserveren hun lunch van tevoren, dus we hebben hele gerichte en optimale inkoop.’ Trots voegt ze toe: ‘Zelfs koffiedik vangen we op. Zernike Zwam gebruikt dat voor het kweken van oesterzwammen.’

Gemak, luiheid of onwetendheid?
Studenten zijn grote verspillers. Zeker degenen die een onregelmatig leven leiden, en dat zijn er nogal wat.
Na je laatste college kun je gelijk doortrappen naar de supermarkt voor het avondeten. Thuis zie je pas die halve aubergine en die hele courgette die je ook best had kunnen gebruiken. In het weekend profiteer je van de kookkunsten van je ouders en zondagavond stuit je op de inmiddels verrotte groenten.
‘Dit soort situaties komen natuurlijk vaak voor’, zegt Kathelijn van Elk, Impact Manager bij Too Good To Go.
‘Uiteindelijk wordt een derde van het voedsel wat we produceren weggegooid. Minder voedsel verspillen is één van de makkelijkste manieren om een verschil te maken in klimaatverandering.’

voedselverspilling studenten

Tips en UFO’s!
Dus hoe kunnen studenten zorgen dat ze minder voedsel verspillen? Van Elk heeft drie tips:

1 Organiseer voor je huisgenoten of vrienden een surprise diner met al je leftovers.
‘Check je koelkast, je weet soms niet wat je daar hebt liggen.’

2 Weet het verschil tussen Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) en een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Bij een TGT-datum bederft het product niet als je het vóór die datum opeet of -drinkt. De THT-datum geeft aan dat de kwaliteit achteruitgaat, maar de smaak vaak nog prima is.

3 Stop je vriezer vol! Tijdens haar studententijd gebruikte Van Elk haar vriezer ook maar heel zelden. Zonde!
‘Ga je last minute naar je ouders? Stop bakjes met eten in de vriezer. Stop er wel even een etiketje op, anders wordt het een UFO, een unidentified frozen object.’

De proef op de som: betoverd door de Magic Box
Qua voedselverspilling ben ik geen groentje. Zo maak ik graag wentelteefjes van oud brood, zodat ik dat niet hoef weg te gooien. Maar het kan altijd beter. Daarom probeerde ik deze week twee pakketten van Too Good To Go uit.
Voor het groente- en fruitpakket van de Lidl (€ 2,99) moet je er op tijd bij zijn. Het pakket kan tussen één en zeven uur worden opgehaald. Je moet de box de avond ervoor bestellen, rond kwart over zeven. De boxen komen soms eerder online, dus voor de zekerheid ben ik vanaf zeven uur ‘ s avonds aan het refreshen. Gelukkig met succes: ik krijg een melding dat ik de box kan ophalen. Een blije kreet ontglipt me.
‘Het lijkt wel of je festivalkaartjes hebt bemachtigd!’, zegt mijn huisgenootje.
Tip: zet een wekker als je zeker wil zijn van je box.
De volgende dag haal ik het pakket op bij Anouk, kassamedewerker en student Sociaal Juridische Dienstverlening.
‘De boxen zijn best populair, maar er zijn maar weinig studenten die ze bestellen’, zegt Anouk. ‘Toch gaat het prima, alle boxen gaan elke dag op.’
In mijn pakket zitten veel soorten groenten en fruit, van frambozen tot pastinaak. Ik Google de groenten en besluit een verrassend recept te volgen voor pastinaakrolletjes met spinazie en ricotta.

voedselverspilling studenten
Myrthe toverde deze dampende dis mooi eventjes uit haar Magic Box.

Mijn tweede box bestel ik bij de AH to go op het station (€ 4,99). Dat gaat een stuk makkelijker, want deze boxen zijn vaak pas na een paar uur uitverkocht. Ik kan mijn box ophalen tussen negen en tien uur ’s avonds. AH-medewerker en student International Business Mees geeft me mijn pakket. Twee sandwiches, twee wraps en een maaltijdsalade.
‘Ik koop zelf ook weleens Magic Boxen’, zegt Mees. ‘Best fijn, want ik kan ze zelf samenstellen. Trouwens, als mensen aangeven dat ze vega zijn, kunnen ze hier altijd wat producten wisselen.’
Echt, kan dat altijd?
‘Bij mij wel’, lacht Mees. ‘Misschien ligt het aan de werknemer.’

Foto (fragment): Jasmin Sessler