Vrijheid is Goud: drie korte podcasts over vrijheid in 2021

Op 4 mei herdenken wij, op 5 mei vieren wij. Vrijheid is een groot goed dat we mogen vieren, maar waar we af en toe ook bij stil moeten blijven staan. In de podcastreeks ‘Vrijheid is goud’ van Hanze Cultuur en Debat gaat presentator Colin Mooijman samen met boeiende gasten in gesprek in drie korte podcasts over vrijheid.

De eerste aflevering gaat over verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die een link hebben met het heden. Boudewijn Otten, eindredacteur van HanzeMag, en Hanze-redacteur Luuk Steemers schreven enkele jaren geleden het boek ‘Stenen, namen, portretten.’ Een boek met verhalen van omgekomen Groningers in de Tweede Wereldoorlog.

Ook te gast is Bas Kolkman. Bas is student aan de Hanzehogeschool en doet de minor Medialism. Samen met een aantal andere studenten is hij bezig om een documentaire te maken over het ‘Achterhuis’ van Stadskanaal. Zij hopen door deze documentaire het voormalig onderduikadres meer bekendheid te geven.

In de tweede aflevering vertellen drie gasten over hun ervaringen met discriminatie. Zij hebben te maken gehad met discriminatie op basis van huidskleur, geslacht en geaardheid. Charlotte Wekker is docent en onderzoeker Social Work aan de Hanzehogeschool. Zij strijdt al haar hele leven voor gelijke rechten en gelijkwaardigheid voor mensen van kleur. Ook is zij nauw betrokken bij Black Lives Matter in Groningen. Hierdoor heeft zij een uitgesproken mening over racisme in Groningen.

Annemarie Hannink is sinds 2015 werkzaam bij de Hanzehogeschool Groningen en per 1 september 2020 lid van het College van Bestuur. Joep Kamstra studeert Human Resource Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij heeft een jaar in Brighton gewoond en zag verschillen in hoe er daar en hier met LGBTQ+’ers wordt omgegaan.

In derde en laatste aflevering geven drie gasten hun visie op de huidige staat van de vrijheid van meningsuiting in Nederland en op de Hanzehogeschool. Tom Boer is HSV-lid op de Hanzehogeschool en is voorzitter van de JOVD in Groningen. De volgende gast is Carlien Hurink. Zij zit namens Lijst STERK in de Hanze Medezeggenschapsraad, studeert Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool en heeft een bestuursjaar gedaan bij studievereniging FSV Fysiek.

Charlotte Wekker is docent en onderzoeker Social Work aan de Hanzehogeschool. Zij strijdt al haar hele leven voor gelijke rechten en gelijkwaardigheid voor mensen van kleur. Ook is zij nauw betrokken bij Black Lives Matter in Groningen.