Vrijheidspodcast: wat betekent vrijheid voor de Armeense Alla Galstyan?

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. HanzeMag maakt samen met hans, het cultuur en debatcentrum van de Hanzehogeschool, een speciale serie van vier podcasts over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor vluchtelingen?

De podcasts zijn een initiatief van Grotius, een programma van de Hanzehogeschool voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die willen gaan studeren in het hoger onderwijs. De afleveringen zijn te beluisteren op 14, 21, 28 april en 5 mei op YouTube, Spotify en Podbean.

Elke week interviewen we een andere gast. In de podcasts vertellen zij wat vrijheid voor hen betekent. Wat heeft hen doen besluiten hun vaderland te verlaten en hoe ervaren zij vrijheid in Nederland? Alle gasten zijn op een verschillende manier verbonden aan de Hanzehogeschool: als (voormalig) Grotiusstudent, als lid van de raad van toezicht, als student of als docent.

Onze eerste gast is de Armeense Alla Galstyan (42). Eind jaren negentig wordt Armenië haar te onveilig. Van jongs af aan heeft ze een grote behoefte aan vrijheid en als dit door het gebrek aan veiligheid in haar thuisland in het gedrang komt, besluit ze een veilige plek ergens anders te zoeken, waar ze samen met haar dochter een toekomst op kan bouwen. Nederland is in eerste instantie geen doel op zich, maar in 1998 komt ze hier toch terecht. Ze volgt de bachelor Verpleegkunde en de Master of Social Work aan de Hanzehogeschool. Inmiddels werkt ze als docent aan de Hanzehogeschool en is ze als docent verbonden aan het Grotius Programma.