Vrijheidspodcast: wat betekent vrijheid voor de Congolese Clarisse Mema Bunduki?

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. HanzeMag maakt samen met hans, het cultuur en debatcentrum van de Hanzehogeschool, een speciale serie van vier podcasts over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor vluchtelingen?

De podcasts zijn een initiatief van Grotius, een programma van de Hanzehogeschool voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die willen gaan studeren in het hoger onderwijs. De afleveringen zijn te beluisteren op 14, 21, 28 april en 5 mei op YouTube, Spotify en Podbean.

Elke week interviewen we een andere gast. In de podcasts vertellen zij wat vrijheid voor hen betekent. Wat heeft hen doen besluiten hun vaderland te verlaten en hoe ervaren zij vrijheid in Nederland? Alle gasten zijn op een verschillende manier verbonden aan de Hanzehogeschool. Bijvoorbeeld als (voormalig) Grotiusstudent, als lid van de raad van toezicht, of een opleidingen volgen of lesgeven.

Onze tweede gast is Clarisse Mema Bunduki (36) uit de Democratische Republiek van Congo. Na een opleiding Business Administration werkt ze vijf jaar lang voor verschillende mensenrechtenorganisaties in Congo, maar ook daarbuiten in Burundi, Rwanda, Oeganda en Kenia. Ze zet zich daarbij vooral in om mensen te informeren over vrouwenrechten. In april 2016 komt ze naar Nederland met de hulp van Justice and Peace, een organisatie die mensenrechtenactivisten helpt die door hun werk worden bedreigd en niet langer in eigen land kunnen blijven.

Inmiddels woont ze in Delfzijl bij familie. Ze wil verder studeren. Ze heeft het Grotiusprogramma gevolgd en is op dit moment bezig met Nederlandse les (NT2 II Examen). Uiteindelijk wil ze graag in de zorg werken.