Ga naar de inhoud

Vroeg opstaan (hoe doe je dat?)

Ik heb de luxe dat ik op tien minuten afstand woon van waar ik college heb. Of het nou de binnenstad is of Zernike, lang duurt het tochtje nooit. Net zoals andere mensen die dicht bij hun school wonen, kom ik regelmatig nipt op tijd voor college. De docent heeft dan net de deur gesloten en de koffie neergezet om de namenlijst af te werken wanneer ik probeer om super-casual en onopvallend binnen te lopen. Dat lukt niet altijd. Ik zie maar tien procent met het ene oog dat ik heb en dat helpt niet als je in één oogopslag een vrije plek wilt vinden.

Ik zette eerst vijf wekkers die tussen zes en zeven afgingen, het werkte niet echt

Het bijna te laat komen is vooral een issue op de vroege morgen. Als ik om negen uur college heb, word ik pas om acht uur wakker. En in mijn geval duurt wakker worden wel even. Een uur is niet genoeg om op tijd te komen.
Mijn oplossing: probeer eerder wakker te worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik probeerde eerst vijf wekkers te zetten die tussen zes en zeven afgingen. Ik hoopte zo rond zeven uur wakker te kunnen worden. Laten we het erop houden dat dit niet echt werkte. Door al die wekkers werd mijn humeur er niet beter op. Daarnaast begon ik echt een hekel te krijgen aan het vroeg opstaan.
De wekkergeluiden van mijn mobiel zijn allesbehalve rustgevend. Vogelgeluiden vind ik wel fijn, ze doen me aan m’n ouderlijk huis denken waar de vogels in de tuin van de buren ’s ochtends vrolijk kwetterden. Om die reden besloot ik de app Dawn Chorus een kans te geven. Dit is een wekker-app met vogelgeluiden. Je kunt zelf kiezen welke vogels je wekken. Wat ook fijn is, is dat ze niet allemaal tegelijk beginnen te sjilpen, maar dat er steeds eentje bijkomt. Na een week vond ik het niet meer erg om rond zeven uur wakker te worden. Ik heb aan één wekker genoeg. Het ding is dat ik in het weekend nu ook rond die tijd wakker word zonder dat ik een wekker zet. Na ja, elk voordeel heeft z’n nadeel.