Waarom dragen vrouwen martelwerktuigen?

5 mei is de dag dat we massaal vieren dat we vrij zijn van onderdrukking. Een dag waarop we om ons heen kijken en zien hoe dankbaar we mogen zijn voor de vrijheid die we hebben. Dankbaar tegenover de mensen die ervoor hebben gezorgd dat we kunnen gaan en staan waar we maar willen.  Dankbaar dat we ons compleet lam kunnen zuipen op het gratis muziekfestival.

Het maakt me niet uit of ik wel of geen bh aan heb (#freethenipple)

Dankbaarheid, wanneer ik er nu over nadenk besef ik dat ik me op sommige gebieden helemaal niet zo vrij voel. Soms voel ik me als een soort van ingebonden sushi-rol. Ademen is bijna onmogelijk, een snijdend gevoel in mijn schouders wijst me nadrukkelijk op mijn onvolkomenheden. Wat heb ik hier een hekel aan. Bh’s kunnen martelwerktuigen zijn. Ik ben in de zoveelste lingeriewinkel aanbeland, maar ik blijf het gevoel houden dat ik keer op keer hetzelfde setje in handen heb. Vaak genoeg maakt het me echt niet uit of ik nou wel of geen bh aan heb (#freethenipple), maar waarom zitten ze vaak zo onprettig?
Vroeger tijdens gym droeg ik weleens hemdjes. Gewoon, shirts zonder mouwtjes, met een iets lagere hals. Op de basisschool was dit helemaal prima. Een paar jaar later, op de middelbare school, raadde de gymjuf me aan om shirts met hoge hals te dragen ‘anders leidt het de jongens te veel af.’

Ik deed gewoon geen hemdjes meer aan en leerde me te verbergen, mijn leven in een harnas begon

Dat de jongens tijdens voetbal massaal hun shirts uitdeden, was normaal, maar alleen al de kleinste hint van wat er onder mijn shirt zat was taboe. Ik dacht er niet echt over na en deed niet langer hemdjes aan. Ik leerde me te verbergen. Hier begon mijn leven in een harnas. Sommige vond ik mooi, andere comfortabel, maar als ik thuiskwam wierp ik altijd meteen m’n harnas af. En dat doe ik nog steeds. Ik heb bh’s in alle vormen en maten, maar het is nooit echt wat ik wil. Het is ook niet de goede maat, volgens het meisje in de winkel. Bijna geschokt haalt ze een totaal andere maat voor me op dan die ik aan had. Oeps? Ik was er heilig van overtuigd dat ik niet hoorde bij de grote groep vrouwen met de verkeerde maat bh (zeventig procent!), maar wel dus. Het zou wel verklaren waarom ik me zo oncomfortabel voel.

Ik ben wel benieuwd waar mensen nu echt blij van worden. Wat vind je fijn zitten? Waar voel je je sexy in?

Mode is één van mijn favoriete manieren van zelfexpressie, maar om de één of andere reden hoort lingerie hier niet bij. Het gevoel van vrijheid om iets te dragen waarvan ik blij word, kan ik in een bh gewoon niet vinden. Winkel na winkel schotelt men me hetzelfde concept voor. Of zie ik het gewoon  niet? Natuurlijk is wat je wilt dragen helemaal aan jou, we hadden het hier immers over vrijheid, maar ik ben wel benieuwd waar mensen nu echt blij van worden. Wat vind je fijn zitten? Waar voel je je sexy in? Of eigenlijk het belangrijkste, waarin voel je je vrij?