Ga naar de inhoud

Waarom geen december?

Misschien moeten we december maar van de kalender schrappen. De jaaroverzichten van 2017 springen al tot leven, terwijl de maand nog maar net begonnen is. Facebook vertelde me met wie ik dit jaar bevriend ben geraakt. (Daar zaten foto’s tussen van mensen met wie ik misschien één keer heb gesproken, maar dat vergeten we voor het moment maar even.) Maar hoe zit het met de mensen die ik de aankomende tijd nog zal leren kennen? Dit scenario is misschien niet heel waarschijnlijk, maar toch. Zijn mijn denkbeeldige nieuwe vrienden uit december 2017 niet overzichtwaardig?

Blijkbaar luister ik volgens Spotify in december helemaal niet naar muziek

Spotify vertelde me ik dit jaar het meeste luisterde naar One ok Rock en dat teen-pop blijkbaar een van mijn favoriete genres is. Ik heb geen flauw idee wat voor muziek dat is, maar blijkbaar heb ik ernaar geluisterd. En blijkbaar luister ik in december helemaal niet naar muziek. Al zou mijn lijst dan misschien grotendeels uit kerstnummers bestaan en zou ik niet trots delen waarnaar ik heb geluisterd. Alhoewel, moet je trots zijn op teen-pop?
Youtube liet me alle internettrends zien die ik heb gemist en de dingen waarvan ik hoop dat ze snel doodgaan en in 2017 achterblijven. Zoals fidget spinners en het nummer Despacito. Misschien klopt het wel dat er geen nieuwe trends in december ontstaan, want dat is de maand waarin we de echte wereld in moeten en verplicht zijn semi-sociaal te doen tijdens een kerstdiner.
Toegegeven, het Spotify-overzicht vind ik best wel tof, maar ik verwacht dit soort dingen op 31 december of misschien begin januari, niet twintig dagen voordat het nieuwe jaar begint. Het lijkt bijna alsof december niet meer mee mag doen. December is het kindje dat op de bank moet zitten tijdens voetbal, omdat het blijkbaar niet goed genoeg is voor 2017 en 2018 hem er ook niet bij wil hebben.

Een langslopende vrouw keek me recht aan en zei: ‘Gelukkig nieuwjaar!’

Vuurwerk verwacht je op oudejaarsavond, maar voor mij kwam die dag vorige week al. Ik fietste van mijn werk naar huis toe toen ik wat harde knallen hoorde en er een zee van lichtjes in de lucht verscheen. Verbaasd keek ik voor me en miste bijna het rode stoplicht. Bijna. Wachtend tot ik weer door mocht, keek in naar het vuurwerk. Best wel mooi. Een langslopende vrouw keek me recht aan en zei: ‘Gelukkig nieuwjaar!’
Ja, dit is echt gebeurd. Op dat moment besloot ik dat december wel degelijk onderdeel is van het  kalenderjaar. Daarom weigerde ik haar wens te beantwoorden totdat het officieel 1 januari 2018 is.