Ga naar de inhoud
online gaming jongeren

Waarom houdt de jongere generatie van online gaming?

In vergelijking met de oudere generaties spenderen jongeren veel meer tijd online. Dit is natuurlijk niet zo gek, aangezien zij zijn opgegroeid met het internet en technologie.

Hierdoor kunnen zij een stuk beter met technologische apparaten onderweg dan hun ouders. Toch is het opvallend dat steeds meer jongeren kiezen voor online gaming in tegenstelling tot andere hobby’s. Maar wat is hier nou eigenlijk de reden van?

Gebrek aan ontmoetingsplekken

Een belangrijke reden waarom online gaming populair is onder de jonge generatie, is doordat er steeds minder ontmoetingsplekken in de steden zijn. Bars en discotheken waar hun ouders vroeger hun avonden spendeerden, sluiten een voor een. Vaak komt er geen nieuwe plek waar jongeren samen kunnen komen voor in de plaats. Hierdoor worden zij aangewezen op minder leuke plekken, waardoor de neiging om voor online gaming te kiezen erg groot wordt.

Tegenwoordig zijn er allerlei online alternatieven voor groepsactiviteiten die gewoonlijk in de stad te vinden zijn. Zo kunnen jongeren online bowlen, uitgaan en gokken. De meest populaire gamingsites in Nederland worden dan ook massaal bezocht en zorgen ervoor dat mensen elkaar alsnog kunnen ontmoeten. Hoewel de jonge generaties vaak in groepsverband voor het eerst bij een online casino gokken, gebeurt het vaak dat zij hierna af en toe in hun eentje terugkomen. Dit is ook niet zo gek, want voor sommige studenten is gebleken dat zij dankzij online gokken betere mogelijkheden hebben tot het betalen van hun studiekosten. Dit is echter niet voor iedereen het geval, waardoor jongeren voorzichtig moeten zijn met hoeveel geld zij uitgeven aan gokken.

Goed gezelschap

Door de coronaperiode zijn er twee soorten mensen ontstaan; de jongeren die nu weten hoe erg ze het afspreken met vrienden waarderen en de personen die zich realiseren dat online gezelschap net zo goed gezelschap is. Een avondje uitgaan vraagt immers om een stuk meer moeite en vaak ben je er ook meer voor kwijt, terwijl dit niet voor iedereen van toegevoegde waarde is. Als jij een van deze mensen ben, weet je waarschijnlijk hartstikke goed hoe leuk die avonden waren dat je vrienden allemaal online waren en je samen een spelletje kon spelen. Online gaming is hierdoor een ideale optie geworden voor mensen die thuis willen blijven, maar wel graag in goed gezelschap zijn.

Bovendien wordt het steeds makkelijker om via het internet te socialiseren. Je kunt een spelletje spelen met je vrienden, maar je kunt je vriendengroep ook internationaal uitbreiden zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen. Dit geeft jongeren de mogelijkheid in contact te komen met mensen die misschien meer met hun gemeen hebben dan hun vriendenkring op school of op hun opleiding.

Online gaming wordt voor iedereen toegankelijk

In vergelijking met vroeger zie je in de gaming industry steeds meer diversiteit opkomen. Games bestaan niet langer meer alleen uit first person shooters, maar beginnen zich op andere doelgroepen te richten. Een goed voorbeeld hiervoor is Animal Crossing, waar mensen hun echte leven even konden vergeten op een (voorheen) onbewoond eiland. Bovendien was het mogelijk voor spelers om hun vrienden uit te nodigen. Hierdoor konden zij de mensen waar ze om geven alsnog zien en hun creativiteit met hen delen.

Games richten zich niet langer meer alleen op kinderen en breidden zich uit om steeds meer mensen aan te trekken. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een groei is te zien is het aantal life sims. De reden hiervoor is dat veel mensen tegenwoordig niet op zoek zijn naar een spel waar ze actief al hun aandacht op kunnen focussen, maar juist spellen waardoor ze kunnen ontspannen en het echte leven even kunnen vergeten.

Een tweede leven

Als laatste kiezen sommige mensen voor online gaming, omdat zij het gevoel hebben dat ze hier iemand anders kunnen zijn dan ze echt zijn. Dit geldt voornamelijk voor kinderen die gepest worden, verhuist zijn of problemen thuis hebben. Door op hun scherm een karakter te zien dat niet op hun lijkt, kunnen ze even uit de echte wereld ontsnappen en zijn wie ze willen zijn. Online gaming is dus een goede vorm van ontspanning wanneer de stress van het echte leven even te veel wordt.

Ook bij studenten zie je dat ze graag online gamen. Studeren is een grote verandering, voornamelijk wanneer iemand op kamers gaat, wat veel stress met zich meebrengt. Dankzij videogames kunnen deze studenten vluchten naar een vertrouwde ruimte, zoals een spel dat ze thuis ook speelden, en met hun vrienden thuis tijd spenderen.