Ga naar de inhoud
ESNS

Waarom je op ESNS ook even moet luisteren naar Alexander Moto en Amina

Alexander Moto en Amina zijn twee van de vele nieuwe gezichten op Eurosonic Noorderslag, hét muziekfestival van Groningen. Twee talenten, maar heel anders.

Welk aanstormend talent wil nu niet op Eurosonic Noorderslag (ESNS) staan? Het beste publiek van Nederland, dat sowieso. En verder is de crème de la crème van de business aanwezig, alle mensen die je carrière een duwtje in de goede richting kunnen geven, muziekklabels, bookers, festivals, noem maar op.
Zangeres Amina (21) is er klaar voor. ‘Toen mijn zus begon met dans- en musicallessen, raakte ik al snel verliefd op het podium. Sindsdien weet ik: optreden, daar zit mijn passie.’
Op haar elfde stond de uit Bunnik afkomstige Amina (21) al in twee grote theaterproducties (haar moeder is theatermaker, vandaar).

Amina: ‘Ja, wat heb ik te verliezen… als de wereld nu vergaat, dan heb ik in ieder geval iets uitgebracht’

In haar tussenjaar, na de havo, bracht Amina een half jaar door aan de Volkshogeschool Engelsholm (in de buurt van Vejle, Denemarken). Daar volgde ze een programma songwriting. Het jaar erop werd ze toegelaten tot het Conservatorium in Rotterdam, waar ze nog steeds studeert.
‘2022 was echt een geweldig jaar’, zegt Amina. ‘Ik ben al langer bezig, maar dit voelde echt als mijn startjaar als artiest.’ Zo was zij support voor Nederlandse artiesten als MEAU en Roxeanne Hazes, en tekende ze bij 8Ball.

ESNS

In coronatijd bracht Amina het nummer Morgen uit. Een liedje over haar liefde die in België woonde en die zij niet meer kon zien door de gesloten grenzen. ‘Het was een soort spoken word die ik in een half uurtje ineens uit mijn mouw schudde. Ik dacht: ja, wat heb ik te verliezen… als de wereld nu vergaat, dan moet ik in ieder geval wel iets hebben uitgebracht.’

Ze stuurde het nummer naar alle radio- en televisiezenders en zo ging het balletje rollen. ‘Glen Faria nam een tijdje later contact op, omdat hij het echt heel vet vond wat ik deed. Hij liet me kennismaken met het schrijfteam met wie ik nu nog steeds schrijf en mijn liedjes mee uitbreng.’

Alexander Moto staat aanstaande woensdag in Het Concerthuis. Alexander Moto is de artiestennaam van Geschiedenis-student Thom Boonstra (23), die dit jaar wil afstuderen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op de middelbare school draaiden Thom en zijn vrienden voor de grap woorden om. ‘Net zoals het SMIB-collectief uit de Bijlmer.’ Smib is omgedraaid Bims, de bijnaam van de Bijlmer.

Moto’s eerste tekst begon met een zin uit een nummer van Tyfoon: te veel lucht in een ballon en hij gaat stuk

En zo werd Thoms naam Mot. En als fan van de serie Yu-Gi-Oh! veranderde Mot in Moto, wat een beetje lijkt op Yugi Muto. ‘Moto is vet kort. Toen ik de film Into the Wild zag, identificeerde ik me met de hoofdpersoon Alexander. Voor mij klonk dat mooi. Maar niemand noemt me Alexander, de meeste mensen houden het gewoon op Moto.’

Geïnspireerd door Tyfoon begon Moto op zijn veertiende met het schrijven en rappen van teksten in zijn thuisplaats Hemelum. Zijn eerste tekst begon met een zin uit een Tyfoonnummer: te veel lucht in een ballon en hij gaat stuk. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis. Een nieuwe Friese rapper was geboren. Moto is tekstschrijver in hart en nieren. Alle teksten van zijn solo-nummers schrijft hij zelf. ‘Het gaat intuïtief. Soms ga ik er wel even voor zitten, maar vaak heb ik gewoon één zin, en dan gaat het door. Het komt allemaal best wel organisch.’ Hij bracht al meerdere EP’s uit en in 2020 verscheen Radiostilte op de Iselmar, een album dat hij maakte met z’n goede vriend Soulitude.

Zijn muziek omschrijft hij als eerlijk, transparant. ‘Ik ben niet bang om het beestje bij de naam te noemen, gewoon zeggen wat er aan de hand is. In mijn muziek durf ik ook licht te laten schijnen op de donkere, duistere kant.’

Moto wil ‘heel transparant’ zijn, Amina krijgt vaak terug ‘dat mensen zich aan me verbonden voelen’

Alexander Moto is hip-hop, Amina voelt zich meer thuis in de Nederlandstalige pop. ‘Mijn nummers zijn toch wel autobiografisch. Het zijn liedjes waarvoor je de moeite moet nemen om naar te luisteren. Of ja… de meeste! Ik hou ook van lekker luchtig bewegen en alles loslaten, en dit terugbrengen in mijn muziek.’ Op 4 november bracht zij bij 8Ball haar eerste single uit, Gebruiksaanwijzing.

Op ESNS willen Amina en Moto een goede indruk maken. ‘Ik wil heel transparant zijn’, zegt Moto, ‘de juiste energie overbrengen op het publiek. Ik ben me bewust van alle belangrijke mensen die op zoek zijn naar talent, maar daar wil ik en ga ik me niet te veel bezig houden.’

Amina wil ‘de connectie’ maken met de mensen in het publiek. ‘Ik krijg vaak terug dat mensen zich zo aan me verbonden voelen en dat vind ik heel fijn. Ik wil een thuisgevoel hebben op het podium en dat ook overdragen op het publiek. Samen even alle zorgen vergeten.’

ESNS

————————————————————————————————————–

Amina is op zaterdag 21 januari om 13:20 te bewonderen in Plato. Van de rap van Alexander Moto kun je genieten op woensdag 18 januari om 23:00 in Het Concerthuis.