Ga naar de inhoud
Movember

Waarom ook jij je snor moet laten staan, het is Movember!

Waarom ook jij je snor moet laten staan. Omdat het Movember is. één maand acties om geld in te zamelen voor het bestrijden van de gezondheidsproblemen van mannen. Albertus en Vindicat doen mee.

Misschien herinner je de creatieve snorren van 2021 of die ene gezichthaarloze jongen die ineens op college verscheen met niets meer en niets minder dan… een snor. Nou, dan weet je: het is november, de maand waarin mensen aandacht vragen voor de gezondheid van mannen. November is de maand van Movember. Aandacht vraag je dus, als de gezichtsbeharing daaraan wil meewerken, door je snor te laten staan.

Er is van alles mis met de gezondheid van het sterke geslacht

Movember bestaat sinds 2003. ‘De gezondheid van mannen verkeert in een crisis’, staat er op de website. Mannen overlijden gemiddeld zes jaar eerder dan vrouwen, mannen plegen veel vaker zelfmoord, mannen zijn gevoeliger voor verslavingen en ga zo nog maar even door. Wie dit allemaal leest, kan niet anders dan vraagtekens zetten bij het wijdverbreide idee dat vrouwen het zwakke geslacht zouden zijn.
Sinds 2003 zorgde Movember wereldwijd voor de financiering van meer dan 1250 gezondheidsprojecten voor mannen. Projecten om oplossingen te vinden voor prostaat-, en teelbalkanker, bijvoorbeeld, en programma’s waarmee men de mentale gezondheid wil verbeteren en lichamelijke inactiviteit wil bestrijden.

Albertus en Vindicat willen dolgraag een steentje bijdragen

Elk jaar doen steeds meer mensen mee aan de Movember-acties. Afgelopen jaar waren er vijf miljoen deelnemers wereldwijd. In Groningen zetten studentenverenigingen als Vindicat en Albertus zich ervoor in. Floris Stumphius van de stichting Student Albertus Reageert (STAR) vertelt dat Albertus de doelen van de actie belangrijk vindt. Daarom formeert STAR een team op de Movember-site, waarbij Albertianen zich kunnen aansluiten. ‘Dan kunnen ze zelf geld werven van opa’s, oma’s, kennissen, vrienden en noem maar op.’
In 2020 wist Albertus zo 8700 euro op te halen, waarmee ze de op één na grootste inzamelaar van Nederland waren. Vorig jaar ging het ook aardig, de ingezamelde 4700 euro was goed voor de vierde plaats op de lijst van 2021.
Sam Kramer, voorzitter van Vindicat in Actie, zegt dat de Movember-actie op zijn vereniging dit jaar ‘jammer genoeg’ wat minder groot dan in voorgaande jaren. Hij vindt het belangrijk om er op Vindicat meer ruchtbaarheid aan te geven. ‘Lang niet iedereen realiseert zich dat de gezondheid van mannen een probleem ís. Laat staan dat men weet hoe groot het probleem is.’

Op 30 november komt Knipcafé Cariño langs met het scheermes

Aan het eind van de maand sluiten de twee studentenverenigingen Movember feestelijk af met snorwegwerkingsoperaties. Op 30 november komen de kappers van Knipcafé Cariño langs bij Albertus om de snorren vakkundig van de bovenlippen te verwijderen. Vindicat neemt in de eerste week van december iets meer risico. Tijdens een borrel zullen de snorren ten prooi vallen aan scheermes of – apparaat.
Leuk allemaal, maar het is vooral belangrijk dat Movember aandacht voor het probleem oplevert. Floris Stumphius: ‘We willen zoveel mogelijk bewustwording rondom de doelen waar Movember voor staat. Neem bijvoorbeeld die mentale gezondheid onder mannen, kaart dat eens aan.’

Foto (fragment): Gursimrat Ganda