Ga naar de inhoud

Warme genegenheid

Ik verbaas me er soms over hoeveel pressure er op liefde wordt gelegd. Je moet maar verliefd zijn. Mensen vragen ook: ‘Heb je ook verkering?’ Of, nog erger: ‘Heb je ook een liefde?’ Liefde is ook maar een relatief begrip. Als iemand me zou vragen wat liefde is, zou ik niet eens een concreet antwoord kunnen geven. ‘Dat je van iemand houdt, of zoiets’, zou er uit mijn mond komen. Omdat ik er wel van houd om dingen concreet te weten, heb ik het woordenboek er even bij gepakt.

Lief·de (de; v; meervoud: liefdes, liefden) Warme genegenheid: tussen die twee was het liefde op het eerste gezicht bij de eerste ontmoeting; (de) liefde bedrijven seks hebben

Warme genegenheid zegt me nog steeds niets. De liefde bedrijven, dat kan ik wel concreet voor me zien. Dat is ook weer zo wat. Seks hebben is iets wat je op zich echt wel zou moeten doen. Anders krijg je pandapunten. Ik snap eigenlijk niet waarom het pandapunten zijn. Ik zou het eerder tuinstoelpunten noemen. Of een ander, niet sexy voorwerp, andijvie of een stoeptegel. Panda’s zijn ook maar dieren.

Ik kan me de tijd nog herinneren dat ik de Girlz! las, met op bladzijde 47 en 48 allemaal verhalen over seks

Op de middelbare school kreeg je prima street credits als je al seks had gehad. Uiteraard met je verkering, want van one night stands had nog niemand gehoord op de havo. Ik kan me de tijd nog herinneren waarin ik het tijdschrift Girlz! las, met op bladzijde 47 en 48 allemaal verhalen over seks. Mijn lievelingsvraag en -antwoord is denk ik wel: Ik heb met een jongen gekust (zonder tong), kan ik nu zwanger worden?
Maar terug naar het begrip liefde. Ik ben een beetje bang. Over precies tien nachtjes slapen is het Valentijnsdag. Dan zie ik op Facebook weer superverliefde mensen. Verliefde mensen die dit commerciële feestje aangrijpen om iedereen te laten zien dat ze het leuk hebben samen. Valentijn is dat je elkaar cadeautjes moet geven. Dat je 14 februari niet moet vergeten. Liefde is wel een hoop moeten op deze manier. Ik hoop dat ik ook ooit iemand heb met wie ik samen Valentijnsdag kan vieren. Dan hoop ik ook dat hij er, net als ik, niks om geeft en dat we samen pizza gaan eten op de bank. In pyjama.