Ga naar de inhoud
creative quarantaine

Wat doet die zwarte tent daar toch in het Atrium?

Wat doet die tent in het Atrium van de Van OlstBorg?, dachten de studenten die een kijkje namen in de Creative Quarantine van Arjen Heidstra.

Net als de felle lichten in de van OlstBorg, staan veel Hanze-studenten volop aan. Sommigen zijn gefocust op hun laptop bezig, anderen vliegen naar hun college. Het is 30 november, in het hoekje van het Atrium staat een grote zwarte tent. Op met graffiti bespoten bordjes staan de woorden Stress? en Druk? Arjen Heidstra (24), die aan de Academie voor Popcultuur studeert, staat hier met zijn twee vrienden Marco en Alex.
Bram Vink komt de tent uitgelopen. De studentenpsycholoog zet de koptelefoon af. ‘Toen ik de tent inliep, zag en rook ik natuur. Op een gegeven moment kreeg ik een beeld in mijn hoofd van een toekan.’

Toen alles weer normaal werd, kreeg ik veel stress

Arjen Heidstra is hier voor zijn afstudeerproject Creative Quarantine. Hij wil de studenten hier een moment uit hun drukke bestaan halen. Zo wil hij ze bewustmaken van eventuele stressfactoren. ‘In de coronaperiode kwam ik tot rust toen ik met vrienden dingen ging doen die meer bij mijzelf horen, zoals kunst maken en de natuur in gaan. Toen alles weer normaal werd en ik moest afstuderen, kreeg ik veel stress. Tijdens mijn afstudeerproject kwam ik erachter dat veel studenten druk ervaren.’

‘Arjen heeft mij ook geïnspireerd om creatief bezig te gaan. Hij is veel bezig met het vinden van zichzelf. Hierin herken ik mezelf toen ik jonger was’, zegt Marco (32), die ondertussen foto’s voor Arjen maakt.

Voor de tent staat een wit doek, Bram begint een toekan te schilderen

Studentenpsycholoog Bram Vink heeft Arjen helpen zoeken naar een manier om dit probleem onder de aandacht te brengen. ‘Ik zie dat jongeren de lat veel te hoog leggen. Ze staan de hele dag aan, met name door hun telefoon. Het is goed om een tandje terug te schakelen. Daar kan dit project een goede oplossing voor zijn.’

Rechts voor de tent staat een wit doek met twee kleine schilderingen. Bram begint een toekan te schilderen. ‘Als mensen uit de tent komen, vraag ik ze om een impressie te tekenen’, legt Arjen uit. Hij staat er al vanaf half 9. Er zijn genoeg nieuwsgierige mensen langsgelopen, maar de meesten gaan niet de tent in. ‘Het is moeilijk om ze over de drempel te trekken, omdat ze te gefocust zijn om van A naar B te gaan. Juist voor deze studenten zou dit heel goed zijn.’

‘Wat voelde je?’, vraagt Arjen aan Jerom.
‘Kalmerend, maar het voelde alsof ik een geweer miste’

Student International Business Jerom is gehaast, want hij moet over tien minuten naar college. Hij twijfelt of hij mee zal doen, maar stemt toe als Arjen voorstelt de koptelefoon met natuurgeluiden korter af te spelen. Hij moet wel zijn telefoon inleveren, omdat het de bedoeling is dat de studenten echt tot zichzelf komen.
‘Wat vond je ervan?’, vraagt Arjen wanneer Jerom de tent uitstapt. ‘Kalmerend, maar het voelde alsof ik een geweer miste.’ Arjen lacht, maar dan wordt duidelijk wat Jerom bedoelt. ‘Het voelde alsof ik op een militaire training was. Soms doe ik airsoft, dus het voelde gek dat ik nu geen geweer bij me had.’
Jerom heeft niet vaak last van stress. ‘Ik train en hike veel, dus om te ontstressen ga ik liever naar buiten.’ Toch is Arjen blij met zijn reactie. ‘Hij heeft niet eens door dat hij zichzelf mentaal naar het plekje van rust toebrengt.’

Mak: ‘Ik heb vaak stress, want ik doe twee studies: Wiskunde en Natuurkunde’

Even later doet Mak (18) mee. Arjen zet hem de koptelefoon op en speelt weer de natuurgeluiden af. Na tien minuten wandelt Mak de tent uit.
‘Wat dacht je,’ vraagt Arjen. ‘Ik was gestrest voor de toets van vanavond. Ik dacht dat ik daarover na zou denken, maar dat was niet zo,’ antwoordt Mak. ‘Het rumoer en en de felle lichten die je hier normaal gesproken ziet, waren er niet. Ik heb vaak stress, want ik doe twee studies: Wiskunde en Natuurkunde.’ Wil je een impressie achterlaten?’ vraagt Arjen. Mak pakt een kwast, dipt hem in de lichtblauwe verf en maakt een soort infinity-teken op het doek.

Student International Sustainable Entrepreneurship Mustafa (26), komt nieuwsgierig bij de tent staan. Ook hij gaat naar binnen. ‘Hierbinnen was echt een moment voor mezelf. Nu voel ik me rustiger’, zegt hij als hij weer buiten staat. ‘Dit lijkt me heel fijn om te doen, het is een pauze in je dag. Ik kom net uit de les, waar we het hebben over financiën en nummers.’ Met de kwast verft Mustafa hij een paarse cirkel op het doek. ‘Eerst begint het bij ontspanning, daarna ga je naar werk, je krijgt stress van werk en gaat daarna weer ontspannen,’ legt hij uit.

Arjen is tevreden: ‘Iedereen interpreteert de ervaring op een andere manier, maar het komt wel op hetzelfde neer’

Arjens studiegenoot, Rabee Kanafani (27), heeft beloofd even te komen kijken. Rabee stapt met een kalme blik de tent uit. ‘Rustgevend is het enige woord wat ik nu kan bedenken. Het haalde me even uit mijn sociale angst, omdat ik me kon terugbrengen naar mijn innerlijke zelf. Thuis ben ik creatief bezig, daarom voelde deze plek even als thuis.’

Arjen kijkt tevreden. ‘Voor mij is het doel al behaald. Wat ik eruit heb kunnen halen is dat iedereen deze ervaring op een andere manier interpreteert, maar het komt wel op hetzelfde neer. Ze halen er rust uit. Dat is wat ik ook doe. Eigenlijk is het ook een beetje een project voor mezelf.’