Ga naar de inhoud

Wat is stress? Stress is.

Marie: 'De eerste todo-lijstjes worden alweer gemaakt'Nog drie nachten (bijna niet) slapen tot De Nacht van Kunst & Wetenschap. Wij, de studenten Art & Technology, hebben een interactieve installatie bedacht, ontworpen en gebouwd. Die staat gedurende de Nacht op de Vismarkt. Met nog maar een paar dagen te gaan, zetten we de zaak in een hogere versnelling.
Natuurlijk is er stress. Stress is een menselijk trekje. Alles draait om planning. Maar dan nog… het idee dat hetgeen waaraan we sinds februari werken zaterdag gaat gebeuren, doet m’n hart al sneller kloppen. Rationeel weet ik dat we op schema liggen en dat alles goed verloopt, maar m’n gevoel blijkt die memo nog niet gehad te hebben.
De één vindt deze periode minder leuk: we maken lange dagen en er is veel druk. Stress werkt in dat geval kalmerend. Ikzelf ben meer de adrenalinejunkievariant: voor mij is dit de tofste periode. Keihard werken, schijnbaar onmogelijke problemen oplossen en kijken waartoe je als groep nu werkelijk in staat bent. Stress werkt in dit geval activerend, het is beheerste stress.
Daartegenover staat de explosieve stress. In een project als dit gaat vermoeidheid een rol spelen en als het materiaal niet mee wil werken, ontstaat er een kleine stressexplosie.
Explosieve stress is niet alleen maar negatief. Door explosieve stress kun je je er ook vol ingooien, toch nog even een uurtje doorknallen ’s avonds. En dan is er nog melige stress. Dat de situatie zo intens wordt, dat je er alleen nog maar om kunt lachen. De melige stresser houdt de sfeer in de groep. De dood of de gladiolen! We gaan ervoor! Falen is geen optie, we gaan nog een paar uur door, een sociaal leven komt volgende week wel weer.

Met de juiste combinatie van deze soorten stress blijft een groep in balans. De melige stresser zorgt voor lucht, de kalmerende stresser voor een kritische blik zodat de activerende stresser niet overal overheen banjert en te snel beslissingen neemt. Beheerste en explosieve stress heb je in alle varianten. Stress is niet positief of negatief. Het is simpelweg.