Ga naar de inhoud

We liepen mee met Pride Walk op Roze Zaterdag

Wat was het gezellig tijdens de Pride Walk tijdens Roze Zaterdag in Groningen. Zo’n 25 duizend mensen vierden diversiteit op verschillende locaties in de stad.

Ook de Hanzehogeschool deed mee, in samenwerking met Paradigm hadden ze een eigen wagen tijdens de Pride Walk. Anna liep en danste mee en vroeg de deelnemers waarom deze dag zo belangrijk voor ze is.

Roze Zaterdag is de oudste Pride van Nederland. Al vanaf de jaren zeventig wordt het evenement jaarlijks gevierd. Ieder jaar vindt het ergens anders plaats, volgend jaar is Zaanstad aan de beurt.

Het evenement vindt altijd plaats in juni vanwege de connectie met de gebeurtennissen in juni 1969 bij de homobar Stonewall Inn in New York. Nadat de politie de bar was binnengevallen braken er rellen uit. Deze rellen worden gezien als de wereldwijde start van de georganiseerde strijd voor de rechten voor lhbtiqa+ personen. Op 28 juni 1970 werd in New York de eerste Gay Pride Parade gehouden. Ook in andere landen ging men dergelijke evenementen organiseren.

In Nederland vond de eerste Pride in 1977 plaats. De naam ‘Roze Zaterdag’ werd voor het eerst gebruikt in 1979. De Limburgse actiegroep ROZA organiseerde op 14 april 1979 in Roermond een demonstratie naar aanleiding van uitspraken door bisschop Gijsen over homoseksualiteit. De actiedag viel in de Goede Week, de tijd dat katholieken Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vieren. Waarop de organisatoren deze niet zo stille actiedag Roze Zaterdag noemde.