Ga naar de inhoud

We voelen ons allemaal kut

Student gaat kopje onder door geldgebrek en star studietempo
Studenten kampen met angst- en depressieklachten
Eén op de drie studenten loopt kans op burn-out

Er gaat geen dag voorbij zonder zulke artikelen. Zelf ben ik er best wel open over dat ik depressief ben geweest. Ik schaam me er niet voor en ik denk ook niet dat het iets is waarvoor ik me zou moeten schamen. We voelen ons allemaal weleens kut en bij sommige mensen komt er geen eind aan. Maandenlang in de put, en geen idee hoe je eruit komt. Ik vind het belangrijk om over neerslachtigheid te praten. Vorige week nog sprak ik iemand met wie het niet zo goed gaat. Naderhand was hij nog bang dat hij me had lastiggevallen, maar ik was juist blij voor z’n openhartigheid.

Ik heb geen hulp nodig, ik los het zelf wel op, dat zinnetje hoor ik te vaak

M’n studentenvereniging (Cleopatra) hield laatst een mental health café met presentaties en de mogelijkheid om te praten over je problemen. Een goed initiatief, want praten over je mentale gesteldheid is niet eenvoudig. Er is nog een lange weg te gaan voordat het stigma op psychische problemen is verdwenen, maar het begin is er.
Het is alsof je een deur probeert open te doen. Eerst vind je de sleutel en steek je hem in het slot, vervolgens draai je de sleutel om en probeer je de deur op te doen. De deur gaat op een kiertje, er is een begin… maar dan komt er iets wat je niet had verwacht: er zit een extra slot op de deur. Een klein kettinkje aan de binnenkant, eentje dat je alleen zelf open kunt maken.
‘Ik heb geen hulp nodig, ik los het zelf wel op.’
Een terugkerend zinnetje dat ik vaker wel dan niet hoor. Die jongen van vorige week zei het ook, daarover maak ik me best wel zorgen. De stap om iets met je problemen te doen, lijkt nog te groot, terwijl het zo belangrijk is. Zelf dacht ik ook heel lang dat ik zelf alles wel kon oplossen. Spoiler-alert: dat was geen succes.
Ik ben trots op alle mensen die erover durven te praten, want ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Niet iedereen begrijpt het en misschien snap je het zelf nog niet eens helemaal. Maar hulp zoeken is belangrijk. De deur op een kiertje zetten is heel mooi. Nog mooier zou zijn als we hem open maken.