Ga naar de inhoud

Welcome to Hotel Minerva

Overal om je heen hoor je het. Als een mantra wordt het herhaald en herhaald: het is crisis! Er vallen ontslagen, men maakt zich grote zorgen over De Economie en een sector die keihard wordt getroffen is de kunst. Je zou dus verwachten dat luxe op een lager pitje zou komen te staan. Maar wat is luxe eigenlijk? En wat geeft het ons? Ontspanning? Geluk? Chillheid? Wat luxe behelst wordt indirect aan de kaak gesteld op dinsdag 11 december op Minerva. Op die dag was Minerva namelijk een hotel.
Bij de ingang word je begroet door de portiers. Er is roomservice en een garderobe. Wanneer ik de lift in stap (mijn benen zijn jong en zo hou ik ze graag), staat daar een Minervastudent op me te wachten: ‘Goedemorgen! Naar welke verdieping wilt u?’, en wanneer ik op de derde verdieping uitstap: ‘De afdeling Vormgeving, prettige dag verder!’ Aan het eind van de dag is er een heuse bar. De hotelmedewerkers zijn herkenbaar aan hun paarse hoedjes. Misschien is het ergens wel een beetje een toneelstukje, iedereen aanspreken met u, extreem veel glimlachen en heel veel ‘Een prettige dag verder.’ Maar het bereikt zijn doel wel heel goed! Even zie je Minerva in een ander daglicht. Door kleine, maar grootse, ingrepen bereik je veel. En ook dat stukje luxe dat we blijkbaar allemaal toch wel prettig vinden.
Dus ja, het is crisis en dat zal het vast ook nog wel even blijven. Maar dat betekent niet dat we met z’n allen huilend op een kruk moeten gaan zitten. Naar de oorzaken zal het gissen blijven en we kunnen allemaal kwaad gaan worden. Maar we kunnen ook accepteren hoe het nu is. En dat betekent niet dat we dat stukje ontspanning en luxe hoeven in te leveren.

Tweedejaars Theatervormgeving Marie van Linschoten schrijft iedere week een column over Academie Minerva.