Ga naar de inhoud

Weten wat je wilt… succes!!!

Ik ben al wel echt heel oud.
Hoe oud?
24.
Dude. Nee.
Soms voelt het alsof je al het succes van de wereld moet hebben nog voordat je überhaupt je studie hebt afgemaakt. Dat je een loser bent als je je droombaan nog niet hebt voordat het einde van je studie in zicht hebt. Of misschien zelfs dat je maar beter kunt stoppen met studeren zodat je dat succesvolle miljoenenbedrijf nu alvast kunt opzetten. Nog niet zeker weten wat je nu echt met je leven wilt doen is in ieder geval geen optie.
Dat is in ieder geval hoe het voor mij soms voelt.

Natuurlijk is dit de grootste onzin, maar vertel dat aan mijn hersenen

Ik hou best wel heel veel van social media. Het feit dat ik vier instagram-accounts heb, zegt denk ik wel genoeg.
Soms haat ik ze ook. Klinkt extreem, maar ik ben nou eenmaal een beetje dramatisch.
Alle inspiratie die het internet geeft, is fantastisch, maar soms geeft het me het gevoel dat ik niet goed genoeg ben. Alsof ik al meer had moeten bereiken op mijn leeftijd en dat ik voor ik het weet de boot heb gemist en maar beter kan opgeven.
Eigenlijk faal je al voordat je bent begonnen.
Natuurlijk is dit de grootst mogelijke onzin, maar vertel dat aan mijn hersenen. Dat ik hier de enige in ben, geloof ik ook niet. Het is niet voor niets dat steeds meer studenten depressief worden of met een burn-out rondlopen. Tijdens je studie wordt meer en meer van je gevraagd. Tel je nog wel mee zonder bestuursjaar, talloze commissies en een buitenlandstage? Wordt één masterdiploma straks beneden peil, twee masters onder de maat en de driemaster de norm?

Mensen worden steeds ouder, dus waarom zoveel haast?

Ik hoop het toch van niet.
Vaak vergeet ik dat mensen alleen hun successen op social media posten. Logisch, want wie post er nou dat-ie een half jaar vertraging heeft in een oceaan van diplomafoto’s? Wat je ziet is maar een halve waarheid. En het verschil tussen een halve waarheid en een hele leugen is maar klein.
Mensen worden steeds ouder, dus waarom zouden we zoveel haast hebben? Je heb nog wel even de tijd om uit te zoeken wat je nu echt wilt doen en je hebt ook echt wel nog wel even de tijd om dat plan uit te voeren. Met 24 jaar afgeschreven zijn, zou betekenen dat ik nog ongeveer acht maanden heb om mijn levensdoel te bereiken. Maar, ervan uitgaande dat ik toch nog wel wat tijd op deze planeet heb, wat moet ik dan in godsnaam met de rest van m’n leven doen?