Your worst match: tinderleed uit het Groningse studentenleven

Tinderleed. Zo erg als in The Tinder Swindler hoeft het niet te zijn, maar Groningse studenten kunnen er zeker over meepraten. ‘Denk je gezellig een drankje te doen, zit je ineens midden in een drugsdeal.’

Spendeerde je Valentijnsdag in je eentje en was dat het ergste dat je kon overkomen? Na het zien van The Tinder Swindler denk je daar toch anders over. De Netflix Original zorgde ervoor dat Nederland – en de rest van de wereld – aan de buis gekluisterd zat. De documentaire vertelt het verhaal van een man die miljoenen binnenharkte door zich online voor te doen als rijke jetsetter en diamantenhandelaar en hiermee vele vrouwen wist in te palmen. Hoe kan zoiets gebeuren?
Omdat je op Tinder anders overkomt dan je in het echt bent. Daan, Fien, Niek, Lisa, Emma, Amber en Michelle weten hoe dat is.

Van een drankje kwam het niet, hij had zin in een gembertheetje

Lisa (24)
Ik had een tweede date met een jongen die ik via Tinder had leren kennen, we hadden afgesproken bij hem thuis. Normaal gesproken doe ik lekker een drankje, zodat de zenuwen een beetje wegzakken. Maar net toen ik dat wilde voorstellen, gaf hij aan dat hij zin had in een gembertheetje. Dat was voor mij al een beetje een afknapper, maar ik bleef toch.
‘Daarna wilden we een gezellige film kijken. Er zijn genres genoeg, maar hij koos voor een Frans-Amerikaans oorlogsdrama. Toen ik tussendoor een gesprek probeerde te voeren, kapte hij me af en zei dat hij zich wilde focussen op de film. Die duurde tweeënhalf uur. Na afloop viel mijn blik op een groot ding op de bank. Ik vroeg wat het was. Een klankbord! Prima, maar hij wilde me gelijk een hele show geven. De date eindigde nadat hij ruim een kwartier had staan spelen.’

Schizofrenie en suïcidale gedachten, best heftige onderwerpen voor een tweede date

Niek (24)
‘Na een leuke eerste date kwam ik er op de tweede date achter dat ze antidepressiva, antipsychotica en nog twee andere medicijnen gebruikte. Dit was omdat ze last had van schizofrenie en suïcidale gedachten. Wat natuurlijk heel erg is, maar toch ook wel een heftig gespreksonderwerp voor een tweede date.’

Fien (21)
‘Ik matchte met een jongen die ik kende via Twitter. Hij was goedlachs, spontaan en in mijn ogen een ster. Al snel waren we dag in dag uit aan het praten, de klik bleef. Ik was een meisje met wie hij wilde zijn, zei hij. Na twee weken vroeg ik wanneer ik hem kon zien. Zijn antwoord verraste me. Schat, ik moet je wat vertellen. Ik vroeg of hij een kind had of iets dergelijks. Nee, dat was het niet. lk zit vast. Ik geloofde het eerst niet, maar via videobellen liet hij doodleuk even zijn cel zien. Waarvoor hij vastzat? Kleine dingetjes waren het geweest, zei hij, inbraak en overvalletjes. Nog drie maanden zitten.

Hoe hij zijn geld verdiende? Ik mocht in zijn kofferbak kijken, daar lag een zak coke

‘Ik dacht: ja, maar we hebben wel een band… Dat maakte ik niet vaak mee op Tinder. We bleven praten. We belden op school, in de metro en midden in de nacht. Ik voelde me speciaal en onderdeel van zijn leven, ik kreeg al zijn aandacht. Achteraf besef ik dat hij natuurlijk niets anders te doen had.

‘Toen hij vrijkwam, spraken we eindelijk af. In het echt vond ik hem nog leuker. We dateten een tijdje, totdat ik op een dag een appje kreeg van een meisje. Bleek hij al die tijd een vriendin te hebben. Doordat hij me steeds had behandeld alsof ik de perfecte vrouw voor hem was, was ik me geweldig gaan voelen. Maar toen dit allemaal nep bleek te zijn, kon ik alleen nog maar denken: wat klopt er nog?
‘Een lange tijd later kwam ik hem weer tegen. Het was een zomerse dag in het park en ik smolt meteen voor hem. We wisselden nummers uit en gingen op date. Toen ik vroeg hoe hij zijn geld verdiende, liet hij me in de kofferbak van zijn auto kijken. Daar lag een zak coke. Denk je even gezellig een drankje te doen, ben je ineens in een drugsdeal beland. Uiteindelijk is het doodgebloed, maar ik mis hem nog steeds wel eens. We hadden toch een band.’

Het was erg gezellig! Maar ze bleek een enorme catfish én extreem-rechts

Emma (22)
‘Over mijn worst match kan ik kort zijn. Hij voerde me compleet dronken, besloot dat ik niet leuk genoeg was en stuurde me naar huis.’

Daan (27)
‘Ik had afgesproken met een meisje na een gezellig Tinder-gesprek, in het echt bleek ze een enorme catfish én extreem-rechts te zijn.’

één van die jongens trakteerde ons op zijn pianospel… het duurde drie kwartier

Michelle (20)
‘Een vriendin en ik besloten op een dubbeldate te gaan via Tinder. Een grappige insteek, vonden we. Wat hadden we te verliezen? De jongens in kwestie bleken enorm vol van zichzelf te zijn en bleven maar praten over hoeveel boten en dure spullen ze hadden.
‘Op een gegeven moment wilde mijn vriendin en ik weggaan, maar we wisten niet hoe we het moesten zeggen. Plotseling werd één van de jongens gebeld. Hij ging naar een andere kamer en zijn vriend moest mee. We dachten dat ze een smoesje aan het bedenken waren en daar hoopten we eigenlijk ook op. Ze kwamen terug en zeiden dat een gezamenlijke vriend zijn arm had gebroken en dat zij daar echt heen moesten. Wij blij!

‘Maar helaas, hun hoognodige vertrek naar de gewonde vriend bleek plotseling tóch niet noodzakelijk. In plaats daarvan trakteerde één van die jongens ons op zijn pianospel. Het duurde drie kwartier…
‘Thuis kregen we een appje: de jongens wilden nog een keer afspreken. Toen ik dit afwees, meldde de jongen dat hij de date ook helemaal niet gezellig had gevonden. Maar ik was lang en dat vond hij aantrekkelijk.’

Foto (fragment): Nong V