Ga naar de inhoud

Zeeland is de beste en de Hanze ook

schaakIn huize Frick wordt veel gezwegen. Als je niks te melden hebt, moet je je mond houden. Op de Hanzehogeschool babbelt men er vrolijk op los.
Dit stukje gaat natuurlijk over de Keuzegids, het is oktober.
De Keuzegids.
De Keuzegids is een boekwerkje dat scholieren laat zien welke opleidingen ze zoal kunnen volgen in het hoger onderwijs. Om dat iets concreter te maken, gebruikt de gids cijfers (onder meer de resultaten van de nationale studentenenquête). Met die cijfers begint het gedonder, want cijfers kun je in volgorde zetten. Als je dat doet heb je al snel ranglijsten.
Het stikt van de ranglijsten in de Keuzegids, want die ordent cijfers op allerlei manieren. Naar opleidingstype bijvoorbeeld. Dat is hartstikke nuttig, want zo ziet de scholier in één oogopslag dat je opleiding X kunt volgen aan twintig hogescholen en opleiding Y alleen maar in plaats Z.
En nu wordt het raar. De ranglijst van X-opleidingen telt twintig plaatsen en de ranglijst van Y-opleidingen slechts één. Een kind weet nu: de nummer 1 op de ranglijst van X-opleidingen kan met enig recht beweren dat ze de beste X-opleiding van Nederland is. Maar als de nummer 1 van de Y-opleiding dat doet, is dat natuurlijk ronduit belachelijk. En je reinste scholieren-verlakkerij.
Toch gebeurt het met het grootste gemak en gretigheid.
Wie nu naar de site van Hogeschool Zeeland surft, krijgt het recht in z’n snufferd: HZ is de beste hogeschool van Nederland! Op de reclamestickers die prominent op de site staan, kan men lezen dat dat niet helemaal waar is. Die sticker onthult namelijk dat Hogeschool Zeeland bovenaan in de lijst van ‘grote hogescholen’ staat. Da’s toch net even anders. En licht krankzinnig, want op Hogeschool Zeeland lopen slechts 4600 studenten rond.

Wij van WC-eend adviseren… WC-eend. De ranglijsten van de Keuzegids zijn spekkie voor het bekkie van de zelffelicitatiediensten van hogescholen en universiteiten. Er zijn altijd wel ranglijsten te vinden waar je, soms met enig listig formuleren, uitstekend voor de dag komt. In opperste nood kun je die ranglijsten ook nog zelf opstellen.
Oktober, Keuzegids, WC-eend. Op de Hanzehogeschool gebeuren de prachtigste dingen, zo luidt een juichend persbericht van de Hanzehogeschool.
De Hanzehogeschool (!) heeft twaalf (!) opleidingen die van de Keuzegids een kwaliteitszegel (!) kregen.
De Hanzehogeschool staat gedeeld zesde op de Keuzegidsranglijst van grotere hogescholen.
De Hanzehogeschool staat op de derde plaats in de Elsevierranglijst van
middelgrote hogescholen.
De Hanzehogeschool staat, net als in álle voorgaande jaren!, eerste (!) op de lijst van álle noordelijke hogescholen.
De Hanzehogeschool heeft al meer dan tien (!) jaar een docent in dienst die tien jaar achter elkaar de zilveren medaille won op het prestigieuze schaaktoernooi van Frickstad.
De Hanzehogeschool heeft al meer dan tien (!) jaar een docent in dienst die op datzelfde prestigieuze toernooi in diezelfde tien jaar tien keer laatste werd.
Kansloos.
Laten we er maar over zwijgen.