Ga naar de inhoud

Zeeuwen in het nauw in het nieuws

zeeuwenEr is niets mis met de diploma’s die de Hogeschool Zeeland tussen 2009 en 2012 uitreikte aan studenten van de opleiding Communicatie. Dat stelt althans de voorzitter van het College van Bestuur van de hogeschool, Adri de Buck. De Buck reageerde ten overstaande van de NOS op berichten over ten onrechte verstrekte diploma’s.
De Nederlands-Vlaamse Accreditatie-organisatie (NVAO) stelde eind 2012 vast dat minstens negentien procent van de Communicatiestudenten niet had voldaan aan de vereisten voor eindwerkstukken. Aangescherpte eisen, beklemtoont voorzitter De Buck. Vanaf 2010 moeten Communicatiestudenten in hun scriptie aantonen dat ze over voldoende onderzoeksvaardigheden beschikken. Hogeschool Zeeland maakte echter een uitzondering voor studenten die al met hun scriptie in de weer waren.Als je in 2010 besluit om de lat hoger te leggen, kun je niet verwachten dat studenten die toen bezig waren meteen aan die aangescherpte eisen voldoen’, stelt De Buck. Of dit verweer de NVAO overtuigde is ongewis, maar de Zeeuwse hogeschool stelde dit voorjaar in ieder geval wel een verbeterplan op. (De NVAO vindt dat dit plan er ‘goed uitziet’.)
De tussen 2009 en 2012 uitgereikte diploma’s staan volgens De Buck ‘wat ons betreft niet ter discussie’. Of ze wat de NVAO betreft wél ter discussie staan is ondertussen nog steeds onduidelijk.
Hoe dan ook is de naamsbekendheid van de HZ University for Applied Sciences, zoals Hogeschool Zeeland zich ook graag noemt, de afgelopen weken tijd flink gegroeid. Vorige week trok de onderwijsorganisatie waaraan nog geen vijfduizend studenten studeren, de aandacht met de uitverkiezing tot ‘beste grote hogeschool van Nederland’.