Ga naar de inhoud

Zernike 30/09: zo voelt een aardbeving

earthquakeDe Groninger Bodembeweging zou binnenkort weleens te maken kunnen krijgen met een flinke ledenaanwas. De aardbevingen zoals die het Ommeland al enige tijd teisteren, waren op 30 september ook te voelen in de stad Groningen. Op het Zernikecomplex voelden duizenden studenten en medewerkers van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool om ongeveer kwart voor twee twee schokken die te vergelijken zijn met wat eilandbezoekers ervaren als de veerboot aanmeert aan de kade van Schiermonnikoog.
Heftiger was de uitwerking die het aardse geweld had op hogere verdiepingen van de gebouwen op Zernike. Met name in de kantoren en leslokalen van de negen verdiepingen tellende Van OlstToren van de Hanzehogeschool was de beweging (aanwezigen spreken van een schudden en trillen) goed te voelen. Op een handvol geschrokken medewerkers na, bleef iedereen op z’n post. Van enige materiële schade lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.
Op dezelfde dag maakte het Koninklijk Meteorologisch Instituut bekend dat er in de gemeente Loppersum (epicentrum Westerwijtwerd) om zes uur ’s ochtends een lichte aardbeving (1,7 op de Schaal van Richter) had plaatsgevonden. Of de twee bevingen met elkaar verband houden is niet bekend.