7 essentiële dingen die je moet weten voor je reis naar Egypte.

Egypte. Het land van de torenhoge piramiden, de imposante Sphinx en de uitgestrekte metropolis van Caïro. Elk jaar reizen  er miljoenen reizigers van over de hele wereld naar Egypte.

Hoewel het coronavirus tijdelijk roet in het eten gooit, staat Egypte alweer te popelen om de grenzen te openen en de toeristische sector weer op gang te brengen. Maar een reis naar dit prachtige land betekent meer dan slechts je bagage inpakken. Hier zeven essentiële tips om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

1. Let op in het verkeer
Het verkeer in Egypte, en specifiek in de hoofdstad Caïro, kan voor toeristen al snel gekmakend worden. De enige plaats in de wereld waar het verkeer nog drukker is dan in Caïro is in Zuidoost-Azië. Zowel inwoners als toeristen maken vrijwel uitsluitend gebruik van auto’s om zich te verplaatsen in de stad, wat zorgt voor lange files en geïrriteerde bestuurders. Dit betekent luid toeteren en luider schreeuwen. De verkeersregels worden er niet heel nauw genomen. De beste tip is dan ook: wees geduldig, of zoals ze in het Engels zeggen: Better safe than sorry.

2. De zomer kan ondraaglijk zijn
Voor wie vakantie wil vieren in Nederland of België is de zomervakantie de perfecte tijd: de zon schijnt en horecagelegenheden verwelkomen de toeristen met open armen. In Egypte is het tegendeel echter waar. In de zomer kunnen de temperaturen hier oplopen tot zo’n 40 graden, en dat terwijl er bij de meeste attracties, zoals de piramiden, weinig tot geen schaduw is. De beste periode om Egypte te bezoeken is dan ook buiten de zomermaanden.

3. Geniet van de heerlijke Egyptische keuken
De Egyptische keuken is zowel smakelijk als gevarieerd. Een combinatie van groenten, kruiden en linzen zorgt voor de unieke Egyptische smaak. Speciale aandacht gaat uit naar Kushaari (rijst, macaroni en linzen in gekruide tomaten- en knoflooksaus), Aish Baladi (boerenbrood met mezze), en de alom bekende Baklava. Een reis naar Egypte is dan ook niet compleet als je de lokale gerechten niet geproefd hebt.

4. Regel je visum!
Misschien lijkt het vanzelfsprekend, maar toch lopen ieder jaar toeristen hun vakantie mis omdat ze vergeten zijn een visum voor Egypte aan te vragen. Veel mensen denken bij een visumaanvraag al gauw aan een bezoek aan de ambassade en lange gesprekken met een consulair medewerker. Gelukkig heeft Egypte het aanvragen van een visum een flink stuk eenvoudiger gemaakt voor Nederlandse en Belgische reizigers. Zij kunnen simpelweg, vanachter hun computer, online een visum aanvragen. Het visum Egypte wordt na goedkeuring per mail verzonden.

5. Egypte sluit niet tijdens de Ramadan
Aangezien het een islamitisch land is, zou je misschien denken dat Egypte tijdens de Ramadan, de heilige vastenmaand voor moslims, helemaal stilvalt. Het merendeel van de inwoners mag immers niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Toch blijft het overgrote deel van de voorzieningen, waaronder de horecagelegenheden, gewoon open. Egypte is zich ervan bewust hoe belangrijk toerisme voor het land is, en dat niet alle bezoekers uit het buitenland moslim zijn. Het is dan ook geen probleem als men Egypte tijdens de Ramadan bezoekt. Alles is gewoon open, en je kan gewoon genieten van een normale vakantie.

6. Met een euro kom je heel ver
Een van de redenen dat Egypte zo populair is onder Europese reizigers is de zeer gunstige wisselkoers: 1 euro is bijna 18 Egyptische pond waard. Een treinreis kost je zo’n 11 cent, en voor 20 cent kun je een zeer lekkere falafel krijgen. Voor Europeanen is Egypte een van de goedkoopste landen in de wereld. Daartegenover staat wel dat Egyptenaren die naar Europa reizen juist heel veel moeten betalen.

7. Egypte is veilig
En ten slotte: Egypte is een veilig land. Sinds de terroristische aanslagen jaren terug, blijft dit een vraag die reizigers vaak stellen. Dit is begrijpelijk, maar deze aanslagen waren een uitzondering. Over het algemeen is Egypte een zeer veilig land voor toeristen. Mede doordat de overheid zich ervan bewust is dat toerisme een cruciaal onderdeel is van de Egyptische economie, wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het land zo veilig mogelijk is voor buitenlanders. De beroemdste trekpleisters zijn goed beveiligd, en de kans op aanslagen is klein. Het wordt wel geadviseerd om goed uit te kijken voor kleinere vormen van criminaliteit, zoals zakkenrollers.

Sta je na het lezen van deze tips te popelen om naar Egypte te reizen? Vraag een visum voor Egypte aan, maar vergeet niet om eerst te lezen over het effect van het coronavirus in Egypte.