Zoetgevooisd gefluister.

Een door tentamenstress gekastijde student heeft in de moderne wereld een arsenaal van technieken tot zijn beschikking om de spanning uit het lichaam te ontladen. De stad is rijkelijk bedeeld met horecagelegenheden waar het bewustzijn naar de achtergrond wordt gedronken en warme lichamen zich gewillig opeen drukken. Ook zijn er tal van coffeeshops, sportplekken, verenigingen en gezelligheidsclubjes waar stoom wordt afgeblazen.

Toch zijn er studenten die zichzelf zo hebben vast gesponnen in het web van stress, studiepunten tellen en eindeloze mailwisselingen met leraren over herkansingen, dat het licht aan het einde van de tunnel nog mijlenver weg lijkt te zijn. Voor de verloren zielen, ondergedompeld in de zee papers en essays, is er ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response. Voornamelijk bekend van video’s op Youtube van (meestal) vrouwen die zachtjes in de microfoon fluisteren, hun haar borstelen of met de vingers op een tafel tikken.

ASMR wordt ervaren als er een lichte tinteling, die van de nekwervels met een verrukkelijk gevoel naar de hoofdhuid kruipt, en onderweg een spoor van genot achterlaat

Zelf krijg ik het gevoel een wespennest in mijn trommelvlies te hebben, maar het resultaat en succes van ASMR is wetenschappelijk bewezen. ASMR ‘bestaat’ sinds 2010, en is dus een redelijke nieuwe speler in de ontspanningsindustrie. In de eerste fasen na de ontdekking werd het fenomeen ASMR onder het matje van pseudo-wetenschap geschoven, en door het publiek weggezet als ‘griezelig’ en ‘pathetisch’. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om te kijken naar iemand die minutenlang doet over het opvouwen van een zakdoekje.

ASMR wordt ervaren als een lichte tinteling, die van de nekwervels met een verrukkelijk gevoel naar de hoofdhuid kruipt, en onderweg een spoor van genot achterlaat. Aangekomen in de kruin kan de tinteling zorgen voor een weldadig gevoel van welbehagen en ontspanning. Onderzoek toont aan dat ASMR aanspraak maakt op hetzelfde systeem als synesthesie; een mengeling van verschillende zintuigen waardoor mensen beelden kunnen proeven, of geluiden kunnen ruiken. Zo kan zoetgevooisd gefluister door de hersenen worden geassocieerd met een zachte, troostende aanraking.

Dus voel je je uitgeblust na je zoveelste dag werken aan je scriptie? Zoek dan een lekker plekkie waar je ongestoord en halfuurtje kan luisteren naar potjes die worden opgemaakt of een dame die zonder pardon een jumbo-sized pot augurken naar binnen werkt.