Ga naar de inhoud

Zweedse alcohol

De zinsnede ‘when life gives you lemons’ betekent dat het leven soms een beetje zuur is. Vervelend dus. Vaak volgt daarna het inkoppertje: ‘…make lemonade’. Beter is (vind ik dan): ‘when life gives you lemons… drink tequila’. Dat pept deze oeroude Nederlandse volkswijsheid een beetje op. Het komt er eigenlijk op neer dat je er altijd het beste van moet maken, in wat voor vervelende situatie je ook zit.
Op dit moment is mijn life een beetje zuur. Ik schrijf dit op een zaterdagmiddag, vier uur. En ik heb zin in een wijntje. Of een biertje. Even borrelen. Klinkt niet heel vervelend. Maar wacht! In Zweden verkopen ze geen alcohol in de supermarkt. Hier moet je speciaal naar een zogeheten Systembolaget.

Optie twee is de horeca induiken, maar dat wil je niet, of eigenlijk: je wilt het wel, heel graag zelfs, maar je moet het niet doen

Vind ik niet erg, er is een ruime keuze en er zijn best wel veel locaties. MAAR OP ZATERDAG SLUITEN ZE OM DRIE UUR ’S MIDDAGS. De rest van het weekend is er dus geen alcohol te krijgen, nergens.
Oké, dit is overdreven. Natuurlijk kun je wel bier in de supermarkt halen, maar Zweeds bier is maximaal 3,5 procent. Dan kun je net zo goed cola drinken (dat is net zo duur ook). Optie twee is de horeca induiken. Maar geloof me, dat wil je niet. Of je wilt het wel, heel graag zelfs. Maar je moet het niet doen. In een goedkoop café leg je namelijk (huilend) al zes euro neer voor één biertje. Natuurlijk mag ik niet klagen. Ik mag in het buitenland studeren en ik ontmoet al deze mooie mensen en ik zie al deze mooie dingen. Maar een mens heeft behoeftes.

Ik wist het van tevoren, ik had me goed voorbereid, de auto vol Duitse wodka, maar toch…

Om de situatie nog dramatischer te maken, kijk ik graag even terug op mijn eerste week in dit op voorhand toch wel een beetje angstaanjagende land. Ik had in Nederland namelijk al heel goed door hoe duur alcohol in Zweden is. Ik was voorbereid! Onderweg naar Gothenburg is slimme ik in Duitsland even gestopt bij de Aldi om de auto vol te laden met goedkope Vodka. Maar die voorraad haalde het einde van week één niet eens. Vanaf nu betaal ik het volle pond. Geen tequila meer voor mij. Doe mij maar een limonade met kraanwater.