Ga naar de inhoud

Zwemkleding

Aan de ene kant heb ik mijn liefde voor water. Heerlijk verkoelend zacht blauw waar ik het liefst uren lang in blijf liggen en nooit meer uitkom. Aan de andere kant heb je de helse outfits die daarbij horen. De outfits zijn zo onthullend dat het voelt alsof je in je ondergoed staat. Outfits die je aandacht trekken naar alle kleine dingen van je lichaam waarover je niet tevreden bent. En naar alle mensen die naar jouw idee wél een perfect lichaam hebben.
Ik heb al vier jaar geen badpak, bikini of wat dan ook gekocht, ik mijd het geliefde water met man en macht.
‘Zullen we gaan zwemmen?’
‘Nee, sorry, ik heb geen zwemkleding.’

Ik hoor ontzettend vaak mensen bitchen over hun lichaam, het is overal om me heen

Actie ondernemen om het aan te schaffen, deed ik niet. Tot deze week.
Ik hoor ontzettend vaak mensen bitchen over hun lichaam. Het is overal om me heen. Mensen die intens veel gaan sporten of heel streng minder eten omdat hun lichaam niet ‘goed ‘ is. Mensen die praten over hun zwembandjes, kipfiletjes, hun bolle gezicht. Ze praten alsof er iets mis met ze is. Daarom gaan ze leven op slablaadjes en een hongergevoel waardoor ze weer trots zijn op zichzelf. Nu wil ik niet zeggen dat er iets mis is met gezond eten en genoeg sporten. Heck, ik ben een diëtist in spe, ik zou dit heel erg moeten aanmoedigen! Ik zou alleen willen dat mensen dit doen uit liefde voor hun lichaam, niet uit haat. Jezelf haten is zonde.

Bikini en badpak voelden alsof ik alles wat ik minder mooi vond aan mezelf aan een uithangbord hing

Het is niet makkelijk om te stoppen met het afkeuren van je lichamelijke onvolkomenheden. Om trots in je zwembroek, bikini, badpak of wat dan ook te staan. Je mindset zo te veranderen dat je durft te zeggen dat je er mag zijn. Ik denk zelfs dat iedereen wel op de één of andere manier onzeker is over zijn uiterlijk. Maar waarom? Waarom zou je zo gemeen tegen jezelf zijn? We mogen best wel een beetje lief voor onszelf zijn.
Lange tijd kocht ik geen bikini of badpak omdat ik me hyperbewust was van mijn lichaam als ik ze droeg. Het voelde alsof alle dingen die ik minder mooi vond aan een uithangbord hingen.
Ik doe er niet meer aan mee. Ik heb een supertof badpak gekocht, met stipjes. Het geeft me vibes, ik voel me er Marilyn Monroe in. Elke keer als ik het aanheb word ik er heel erg blij van. Ik ga me nul procent zorgen maken over wat mensen ervan vinden als ik over het strand loop.