Ga naar de inhoud

Zwemmen in oranje zee

Toen ik zestien was, voelde ik me ontzettend cool toen ik met (toen nog) Koninginnenacht naar de stad ging. Er was geen grotere vorm van coole tiener zijn dan door op de drukste nacht van het jaar naar Groningen te gaan. Niet veel avonden beloofden zo’n fantastisch groot feest. Gewapend met oranje rokjes en vlaggetjes op onze wangen, gingen we vanuit ons kleine dorpje naar het grote avontuur. Ik kwam er echter snel achter dat dit avontuur niet helemaal mijn ding was. Heel veel mensen leken het feest echt fantastisch te vinden, en dat was het vast wel, maar voor mij was dat juist een beetje het probleem.
Er waren gewoon een beetje te veel mensen.

Geen Oranje, asjeblieft: afgelopen vrijdag stapte ik op de reddingsboot naar Borkum

Sindsdien geen nacht meer, maar wel een wat inmiddels koningsdág heet. Beetje marktjes aflopen, beetje niks doen. Best wel fijn. De stad in feestsfeer zonder dat ik mijn voeten bijna niet meer voor de ander kan zetten.
Maar dit jaar, 2018, zou anders zijn.
De aankondiging dat onze koning naar Groningen zou komen was voor mij een teken: ik zou naast de nacht ook de dag overslaan. Niet omdat ik zo’n sterke mening over de koning, het koningshuis of de monarchie heb. Nee, de stad zou in een oranje zee veranderen en ik wist zeker dat ik erin zou verdrinken.
Een vriendin stelde voor om even naar het buitenland te gaan. Afgelopen vrijdag stapte ik dus op de reddingsboot naar het Duitse eiland Borkum. Na een boottochtje in de zon bracht een schattig treintje ons naar een centrum. De regen die ons was beloofd, bleef weg en de zon kwam gedag zeggen. Ik zag wat zeehonden van ver weg, werd net niet laatste bij een potje mini-golf, luisterde naar heel wat slechte woordgrappen en at een ijsje met pindakaassmaak.
De regen liet pas van zich horen toen ik de voordeur van m’n huisje achter me dicht trok. Vermoeid gooide ik mezelf op bed en mijn ogen begonnen een gevecht tegen de slaap. Ik vond de kracht om via m’n telefoon een blik op het internet te werpen. Even kijken of de koning nog een beetje een leuke verjaardag had. Al snel zie ik een lachende koning op mijn scherm. Volgens mij vindt hij het best wel leuk om in een oranje zee te zwemmen.