Mindf*cker Victor Mids doet kick-off Move aHead!
‘Een betere aftrap hadden we ons niet kunnen wensen’, concludeert onderzoeker, docent en dagvoorzitter Jacomijn Hofstra na de kick-off van het project Move aHead! voor studenten met cognitieve studieproblemen.
Om en nabij zes procent van alle studenten in Nederland heeft last van cognitieve problemen, de helft hiervan geeft aan dat die de studie belemmeren. Dat zijn alleen al 950 studenten op de Hanzehogeschool, concludeert lector Rehabilitatie Lies Korevaar. Hij noemt dit aantal zelfs een onderschatting, ‘het kunnen er wel twee á drie keer zoveel zijn’. Denk bij cognitieve problemen aan moeilijkheden met aandacht, concentratie, geheugen, planning en ordening. Die kunnen leiden tot studievertraging of zelfs tot stoppen met de studie. ‘Dat is zonde!’, vindt Korevaar. ‘Een diploma is een goede route naar een gezond en gelukkig leven.’ Het project Move aHead! is een methode, die docenten kunnen gebruiken om studenten met cognitieve problemen te ondersteunen bij het volgen van hun opleiding en om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Het lectoraat Rehabilitatie kreeg voor het project een subsidie van het NWO/NRO Comenius leadership fellow programma.
Sanne wint geen droomvilla op Ibiza en ook geen vijf miljoen euro, maar wel een boek van Victor Mids
Mindf*cker Mids
Het Atrium in de Van OlstToren is het podium voor illusionist en arts Victor Mids, bekend van het televisieprogramma Mindf*ck. Het Atrium zit dan ook lekker vol op woensdag 31 oktober. Een uur lang neemt Mids de zaal mee in zijn wereld, waar niets is wat het lijkt. Hoe ons brein ons voor de gek houdt en aandacht werkt, maakt hij in rap tempo duidelijk.
We krijgen vijf kaarten te zien. Mids vraagt of we één kaart in gedachten nemen. Die kaart laat hij verdwijnen. En ja hoor, op de volgende dia is de schoppenvrouw die ik in gedachten had, verdwenen. Ik vraag aan mijn buurvrouw welke kaart zij in mind had. Als dat een hartenvrouw blijkt te zijn, valt het kwartje. Omdat je je aandacht op één kaart richt (spotlight of attention) vallen de andere kaarten niet op. Het kijkcijferkanon dat op zaterdag twee miljoen kijkers aan de buis kluistert, neemt de zaal mee in de wondere wereld van neuromagic. Hij laat zien hoe ons brein ons voortdurend voor de gek houdt. Zo gaat Sanne met het boek van de illusionist naar huis in plaats van met een droomvilla op Ibiza of vijf miljoen belastingvrij, heeft het gros van de zaal een rode hamer in gedachten als Mids vraagt om te denken aan een stuk gekleurd gereedschap en kleurt ons brein de Eiffeltoren in op een zwart-witfoto.
Cognitieve illusies als opmaat voor een project dat studenten met cognitieve problemen ondersteunt. Een mindblowing aftrap. Move ahead!
Foto’s: Luuk Steemers