Ga naar de inhoud
brand

Brand! Wat kun je eraan doen?

Brand in een studentenhuis komt met enige regelmaat voor. Het gevaar zit in een klein hoekje. Wist je bijvoorbeeld dat je sigaretten beter niet in een bloempot kunt uitdrukken?

Als dochter van een brandweerman dacht ik altijd wel dat ik het redelijk voor elkaar had qua brandveiligheid. Maar toen ik vorige week zelf de brandweer in huis had, uitgerukt vanwege een vreemde verbrand-plasticlucht, was hun eerste opmerking: ‘Geen rookmelder in de keuken’.

‘Ik ben niet zo blij dat je hier gaat wonen… Geen vluchtroutes’, zei mijn vader toen hij het tweede huis waarin ik als student terechtkwam voor het eerst binnenstapte. ‘Daar heb ik over nagedacht’, zei ik. ‘Ik kan hier het raam inslaan en dan naar het balkon vluchten.’ Het balkon lag een verdieping lager, in theorie had ik dus gelijk, maar of dat in de praktijk ook zo zou zijn… M’n vader was blij toen ik binnen een jaar verhuisde.

Vorig jaar waren er in Groningen zo’n 7000 woningbranden

In Groningse studentenhuizen wil het nog weleens misgaan. Vorig jaar oktober nog ontsnapten drie studentes op het nippertje aan het vuur. En in februari we er een grote brand in een studentenhuis in de Papengang. De brandweer rukte uit met groot materieel. Vijftien studentenkamers werden ontruimd. Acht studenten hadden de brandweer nodig om het huis uit te komen.

In Nederland zijn er elk jaar zo’n zevenduizend woningbranden (ook branden in tuinen en containers tellen mee). Vorig jaar waren er 7.833 meldingen van woningbrand. In 7.074 gevallen kwam de brandweer ter plaatse. Soms is al tijdens het aanrijden duidelijk dat de brand bedwongen is, en soms is er sprake van vals alarm, of zelfs van een valse melding.

Hoe vaak een brand ontstaat in een studentenwoning is onduidelijk. De woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen legt uit dat dat soms eenvoudig is vast te stellen, wanneer het om panden van een kamerverhuurbedrijf gaat, bijvoorbeeld. Maar wanneer studenten bij een particulier huren is het lastiger. Bij de brand in de Papengang ging het om een huis waarin studenten én werkenden woonden.

Laad je telefoon niet op in bed

‘Een brand kan makkelijk ontstaan’, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. ‘Door een brandende sigaret of door het doorlinken van verlengsnoeren, door kortsluiting en elektrische apparaten.’ Een telefoon en laptop kun je beter opladen op een harde ondergrond dan op de bank of in bed, waar ze door de vrijkomende warmte vlam kunnen vatten. Een andere bekende veroorzaker van brand is de wasdroger. Branden in studentenhuizen hebben volgens de woordvoerder ‘vaak te maken met veel willen in een beperkte ruimte’.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de brandveiligheid in huis. Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om minimaal één rookmelder per verdieping in huis te hebben. In huizen met meer dan vijf studentenkamers moet er één brandblusser per verdieping aanwezig zijn. Je kunt je huisbaas of woningcorporatie vragen om die rookmelders en brandblussers te plaatsen.

De Veiligheidsregio heeft speciaal voor een studenten een webpagina opgezet met tips om brand te voorkomen. Soms liggen die erg voor de hand (droog je wasgoed niet té dicht bij de kachel!), soms zijn ze verrassend (druk een sigaret niet uit in een plant!).

Waar kwam die verbrand-plasticlucht nou vandaan?

Als je huis in brand staat kun je van alles doen om erger te voorkomen. 112 bellen en de huisgenoten waarschuwen, ramen en deuren dichtdoen en het is slim om je lichaam zo laag mogelijk te houden.

De verbrand-plasticlucht die wij in huis hadden hangen kwam van een defect aan het ventilatiekanaal van de afzuigkap. De brandweer heeft hem verwijderd en inmiddels heeft de huurbaas een nieuwe geplaatst. Ook plaatste hij een hittemelder in de keuken, een alarm dat afgaat bij een hoge of snel stijgende temperatuur.