Daan Weddepohl faalde tien jaar achter elkaar, maar toch is Peerby een succes
Daan Weddepohl stond in alle kranten en zat in de best bekeken talkshows. En dat voor iemand die alle fouten maakte die een ondernemer maar kan maken. Tien jaar falen en nog niet failliet.
Timing, doorzettingsvermogen en tien jaar blijven proberen, die dingen zorgen ervoor dat je overkomt als een plotseling succes. Dit is niet voor niets één van Daan Weddepohls lievelingsuitspraken. De ondernemerswijsheid van Biz Stone, mede-oprichter van Twitter, zou namelijk ook op hem kunnen slaan. Zij het dat Daan Weddepohl al uitgebreid in het nieuws was toen zijn bedrijf nog niet zo heel veel meer was dan een idee. Wel een geweldig idee, want Peerby (spreek uit: pierbie) is een platform waarbij je je aansluit om spullen (uit) te lenen. In het uitgangspunt kan iedereen zich ook wel vinden: waarom heeft ieder huis een grasmaaier, een boormachine en een barbecue, als die dingen vrijwel altijd stof staan te verzamelen in de schuur? Wat zonde en wat milieuonvriendelijk.
Daans avontuur begon toen zijn huis afbrandde en hij z’n lease-auto moest inleveren
In een fraai zaaltje op de eerste verdieping van paviljoen Sterrebos luisteren dertig studenten op 8 april naar het bijzondere ondernemersavontuur van Peerby-oprichter Daan Weddepohl. Het begon toen Daans huis afbrandde op het moment dat hij zijn werk verloor en hij zijn auto moest terugbrengen naar de lease-maatschappij. ‘Ik dacht altijd dat een brand heel erg was omdat je van het ene op het andere moment al je bezittingen kwijt bent. Maar dat is helemaal niet zo… het is véél erger. Al die ellende waarmee je blijft zitten.’ Miserie waartegen zijn relatie niet bestand was. Hij zat totaal aan de grond, maar dat is iets anders dan eronderdoor gaan.
Wie op de rotsbodem van een put staat, kan slechts één kant op en dat is omhoog. Maar hoe? Want wat wilde hij eigenlijk verkopen? ‘Wanneer mensen spullen delen, gaan ze minder kopen. Daar kun je geen business model voor verzinnen.’ Dat er een digitaal platform zou moeten komen, zoiets als Airbnb, was een voor de hand liggende richting. Maar om deelnemers te laten betalen voor het gebruik van de staafmixer van een buurtgenoot… dat ging nooit lukken.
‘Vrijwel iedereen vond alles wat ik bedacht een slecht idee’
Daan liep jarenlang tegen dit soort problemen aan. Panklare oplossingen waren er nooit. Het was een kwestie van steeds weer z’n neus stoten. ‘Vrijwel iedereen vond alles wat ik bedacht een slecht idee.’ Zo had hij het geweldige plan om het platform Buurhuur te noemen. Geweldige naam, maar niet iets waarmee je de wereld zult veroveren. Veel te klein gedacht, vonden mensen bij wie hij te rade ging. Zoals innovatiegoeroe Nassim Taleb: ‘Innovatie komt voort uit het praktisch uitproberen van kleine aanpassingen.’ Daan legt het uit aan de hand van de fameuze Marshmallow Challenge, waarbij deelnemers een kwartier krijgen om een zo hoog mogelijke toren te bouwen van spaghetti en marshmallows. Enige eis: de top van de toren moet een marshmallow zijn. ‘Wie doen dat beter’, vraagt Daan, ‘lagereschoolkinderen of mensen met een master in business administration?’
De scholieren, natuurlijk. Dat weet de hele zaal. ‘Misschien lag het aan de manier waarop ik de vraag stelde?’, lacht Daan. ‘En waarom doen de kinderen dat beter?’
Omdat ze meteen aan de slag gaan en er proefondervindelijk achter komen wat kan en niet kan. Ook dat lijkt voor bijna niemand in de zaal een geheim te zijn. De mba’ers denken eerst tien minuten na over hoe ze het zullen aanpakken en ontdekken pas dat ze fout zitten wanneer ze de marshmallow boven op de spaghettitoren plaatsen waarop de toren onverbiddelijk instort.
Veel proberen, dus. En doorzetten. Of zoals Adeo Ressi zegt: ‘Een onderneming faalt wanneer de oprichter besluit om op te geven.’ En Ressi kan het weten, want zijn Founder Institute is een startup-incubator die over de hele wereld beginnende ondernemingen bijstaat.
Het platform liep uitstekend in 75 steden, maar het leverde geen rooie cent op
Doorzetten was wel besteed aan Daan, die als aandenken een foto van Daniëlle en Ruben koestert. Peerby bestond al een flink tijdje toen Daniëlle haar decoupeerzaag uitleende aan Ruben. ‘De allereerste transactie die via Peerby tot stand kwam’, juicht Daan, nog altijd een tikje ontroerd. En deze heuglijke gebeurtenis vond plaats toen de eerste verdiensten nog heel ver weg waren, maar het was een begin.
‘Ik heb alle fouten gemaakt die je maar kunt maken’, zegt Daan, wiens platform uitstekend liep in 75 steden toen het hem geen rooie cent opleverde. ‘Dus ja, als ik het opnieuw zou doen, zou ik het zeker anders aanpakken. Maar als ik het anders had aangepakt, zou ik andere fouten hebben gemaakt waarvan ik achteraf ook zou zeggen dat ik het anders had moeten doen.’
Ondertussen zijn we in 2022 en de ondernemerswijsheid van Biz Stone is uitgekomen. Na tien jaar en doorzetten en echt van alles uitproberen is Peerby een winstgevend platform.