Dakjewel! Nederlandse les voor internationals
Dakjewel! Nederlandse les tijdens de intro van het Erasmus Student Network. GGGGG, kozer, nie en teen, nie en teen. Eerst even de tekst oefenen en dan de bijpassende danspassen erbij.
Wie op 5 september nietsvermoedend langs zaal 1 van Pathé wandelt, kijkt raar op van een luidkeels gorgelen: GGGGG! Niet veel later is er een massaal AU! te horen, alsof alle bioscoopbezoekers tegelijkertijd van hun stoel vallen. Daarna galmt Hoofd, schouders, knie en teen, door de zaal.
Een kleuterklasje? Nee, dit is de minicursus Nederlandse Taal voor buitenlandse studenten van het Erasmus Student Network (ESN). De cursus is een vast onderdeel van de jaarlijkse introductieweek, waaraan dit jaar ruim 2100 internationals meedoen (andere zijn bijvoorbeeld een bandnight, een stadstour en een geschiedenisles).
De Ier Eoin is met Kozer zelfs al een stap verder: ‘Dat betekent dude, toch?’
Elkaar, de stad en de cultuur leren kennen, dat is het idee. Veel internationals waren te laat voor de KEI-week, als ze al wisten dat Groningen zo’n introperiode heeft. Qua cultuur is het voor sommigen even wennen. Vooral de alomtegenwoordigheid van fietsen baart opzien. Maar ook de hoge prijzen zijn een schok, zo zegt de Russische student Aleksej.
De Nederlandse taal is sowieso een probleem. Daarom komt het lesje Nederlands goed van pas. Ja, de studenten kennen al een paar Nederlandse woorden. Dakjewel, bijvoorbeeld, wat toch aardig in de buurt komt van de Nederlandse uitspraak. De Ier Eoin is met Kozer zelfs al een stap verder. ‘Dat betekent dude, toch?’
Ze oefenen met zoveel overgave dat de komende keelpijn hoorbaar is
Om de studenten goed door de introductieweek te leiden zijn ze opgedeeld in 120 groepjes. Bachelor-, master- en uitwisselingsstudenten, samen op pad om voor een kennismaking met hun nieuwe studentenstad. Het moeilijkste aan het verhuizen naar Groningen blijft, nog steeds, een kamer vinden. Toch zijn er weinig studenten die nog geen dak boven hun hoofd hebben. Eoin vond het zoekproces al met al meevallen. ‘Veel reageren op kamernet. Na twee maanden proberen is het me gelukt: ik heb een appartement.’ Aleksej had minder succes, hij moet genoegen nemen met een plekje in Assen.
Maar vanavond een vrolijke spoedcursus basis-Nederlands. De studenten gaan hartstochtelijk aan de gang met het belangrijkste probleem van het Nederlandse alfabet: de letter g. GGGGGG! De studenten oefenen met zoveel overgave dat de komende keelpijn hoorbaar is. Ook de letter u komt aan bod, wat zorgt voor de nodige wangspieroefeningen.
Hooooefd, skooders, knie en ten, knie en ten
Ronald Ohlsen, de enthousiaste docent Nederlands, vertelt nog veel en veel meer, maar de studenten lijken vooral bezig met elkaar. Wat dat betreft is één van de doelen van de introductieweek in ieder geval geslaagd: elkaar leren kennen. Maar de gesprekken gaan vaak wel over het Nederlands. Zo af en toe hoor je iemand GGGGG gorgelen, zelfs wanneer Ohlsen al in de weer is met de behandeling van het ‘kn’-geluid.
De kn van knie: een belangrijk onderdeel van Hoofd, schouders, knie en teen. Eerst even de tekst oefenen en dan de bijpassende danspassen erbij. De internationals staan, niet allemaal even enthousiast, op. Het begint goed: ‘hoooofd, schouders, knie en teen’, klinkt het in de zaal.
Naarmate het liedje sneller en sneller gaat, maakt de perfecte uitspraak plaats voor gelach. ‘Hooooefd, skooders, knie en ten.’
Na de spoedcursus verplaatst de stoet internationals zich door de straten van Groningen, op weg naar de bandnight. Nooit meer zullen ze vergeten hoe ze ‘dankjewel’ moeten zeggen, en Eoin weet inmiddels hoe hij dude in het Nederlands moet zeggen: gggggozer.
Foto: Jace & Afsoon