De HanzeMag IJsjestest, waar in Groningen vind je de lekkerste bolletjes?
De HanzeMag IJsjestest 2022. Na al dat geplens laat de zon zich dit weekend weer zien. Nathalie en Myrthe testen alvast vier ijssalons, zodat je goed beslagen ten ijs komt bij je zoektocht naar een ijskoude versnapering.
Bij elke salon proeven we vier bekende smaken: aardbei, citroen, chocola en stracciatella. Zo kunnen we, twee zeer ervaren ijsbrekers, alles goed en eerlijk vergelijken.
Misschien wel de bekendste ijssalon van Groningen is als eerste aan de beurt: Toscana. Er staat altijd een lange rij in de Folkingestraat, maar is dat terecht?
Aardbei heeft een natuurlijke smaak en in het ijs zitten pitjes. Romig, maar volgens Nathalie niet helemaal perfect: ‘Niet dat je denkt: jeetje, jeetje.’
Dan is citroen aan de beurt. Nathalie is een ervaren citroenijs-eter en weet wel hoe ze dit ijs moet keuren: ‘Erg lekker, niet te zuur’. Ze proeft verder: ‘Lekker fris! Wat je wilt van citroen.’ Myrthe houdt niet zo van citroenijs, maar is verrast: ‘Ik vind deze ook best lekker.’
De stracciatella is lekker romig, maar de stukjes chocola zijn wel wat klein. Myrthe: ‘Ik vind groot net wat lekkerder, dan heb je wat meer crunch: het Ben & Jerry’s-effect.’
We sluiten af met chocola. ‘Een volle chocoladesmaak’, vindt Nathalie. ‘Ik heb er eigenlijk niet echt iets op aan te merken’, voegt Myrthe eraan toe.
Al met al krijgt Toscana van ons een 7,6. Lekker ijs, voor 1,50 euro per bolletje.
De tweede stop is Gino’s aan het Gedempte Zuiderdiep. De aardbei is geen roomijs, maar een sorbet-variant. ‘Dit is alles wat je ervan verwacht’, concludeert Myrthe. ‘Vol van smaak, niet waterig of chemisch’, vult Nathalie aan.
Dan citroen, wederom sorbet. ‘Wooh’, Myrthe kijkt heel vies. ‘Heel zuur.’ Nathalie is dat wel gewend. ‘Ik vind hem juist lékker zuur. De ideale smaak voor een warme zomerdag, heel verfrissend.’
Na de sorbet smaken stappen we weer over op het roomijs. Eerst stracciatella. Er zit melkchocolade in en de stukjes zijn erg klein. Nathalie: ‘Je proeft de chocola bijna niet.’
Het chocolade-ijs valt beter in de smaak. Myrthe: ‘Ik vind dit zoals chocolade-ijs hoort te zijn.’ Nathalie vult aan: ‘Er zitten stukjes in, dat vind ik een grote pre. Het ijs is goed vol van smaak, maar niet te vettig.’
Gino’s scoort een 7,5. Gewoon lekker ijs, voor 1,50 euro per bolletje.
We zijn erg benieuwd naar het ijs van Doppio, want ze staan natuurlijk bekend om koffie. Zou het ijs net zo goed zijn als hun barista-skills?
Dit aardbeienijs zullen we niet snel vergeten. ‘Wat een intense smaak’, roept Nathalie onthutst. Myrthe vindt het chemisch: ‘Dit is echt of ik een fruittella-snoepje eet. Ik vind dit echt niet lekker.’
Onze beleving van het citroenijs gaat alle kanten op. Hij is niet zo zuur, maar er zit wel een raar smaakje aan. Nathalie kan dat wel plaatsen: ‘Alsof er te veel room in zit. Dit zou geen goede dorstlesser zijn.’
Ook het stracciatella-ijs is een hele ervaring. We hebben hoge verwachtingen, want er zitten grote stukjes chocola in het ijs. Maar waar we op hoopten bij stracciatella-ijs, mist. ‘Heel romig, maar dan niet lekker romig. En de chocola proeft niet naar chocola’, zegt Nathalie teleurgesteld.
Als laatst proeven we chocolade-ijs. Nathalie kan daar heel kort over zijn: ‘Tja, slappe chocoladesmaak’. Myrthe: ‘Het is een smaak die snel uit je mond verdwijnt. Het lijkt of er stukjes in zitten, maar dat zijn gewoon velletjes’
Doppio komt niet goed uit de test. Met een 5,8 gemiddeld en 1,60 euro per bolletje is de prijs-kwaliteit verhouding niet al te best.
We sluiten onze test af bij de Room ijssalon op de Vismarkt. De verwachtingen zijn hoog gespannen, want bij Room maken ze dagelijks vers ijs. De draaiende ijsmachines zijn zelfs zichtbaar in de vitrine.
Wederom beginnen we met aardbeienijs. Myrthe is direct enthousiast: ‘Ik vind het wel echt lekker, het smaakt ook heel…’ ‘Echt!’, vult Nathalie aan. ‘De lekkerste tot nu toe’, concludeert Myrthe.
Ook het citroenijs smaakt vers. Het ijs is wat romiger dan bij andere zaken en daardoor minder zuur. Ook Myrthe vindt het citroenijs hier lekker. ‘Maar misschien dat ik citroenijs de laatste tijd meer ben gaan waarderen.’
Stracciatella-ijs heeft Room niet. Een tegenvaller, want dat is toch een favoriet. In plaats daarvan proeven we de crunch, ijs met gekarameliseerde nootjes. Erg lekker, maar de nootjes zijn wel wat klein.
Tot slot is het chocolade-ijs aan de beurt. Dat blijkt een ware smaaksensatie. ‘Een beetje alsof het gemaakt is van bonbons. Het smaakt echt naar een hele goede kwaliteit chocolade’, concludeert Myrthe.
IJssalon Room komt met een 8,1 gemiddeld en 1,40 per bolletje als lekkerste én goedkoopste uit de test. Aanrader dus!
Coverfoto (fragment): Maksym Kozlenko, rest: Myrthe & Nathalie