DRUK: Stress en burn-outs onder studenten
Psychische klachten als stress en burn-outs onder studenten blijven maar toenemen. Onderzoeken van de hogeschool Windesheim, LSVb en UvA schetsen een verontrustend beeld. Burn-outs, faalangst, stress, verslavingen…. Wat is er toch aan de hand met studenten tegenwoordig?
Waarom zitten zoveel millenials thuis met een burn-out? En hoe kunnen studenten het beste omgaan met een volle agenda en een overvol hoofd?
Rosa-Lin Meijer, pas afgestudeerd als psycholoog met een scriptie over stress en burn-outs onder studenten, besloot samen met filmmaker Thom Easix een mini-documentaire te maken over die toenemende klachten. Want waarom zitten zoveel millenials thuis met een burn-out? En hoe kunnen studenten het beste omgaan met een volle agenda en een overvol hoofd?
Ze sprak met stressexpert en psycholoog Thijs Launspach, auteur van Fokking Druk. Hij vertelt wat stress nu eigenlijk is en geeft adviezen over wat je moet doen om je stress-niveau (want een beetje stress is wel goed) op een gezond peil te houden.
Ook gaat ze op bezoek bij twee studentes die een burn-out hebben gehad. Hoe kwam het zo ver? En vonden ze de hulp die ze nodig hadden?
Jolien Dopmeijer, docente op de hogeschool Windesheim, presenteerde een jaar geleden een opzienbarend onderzoek over prestatiedruk onder studenten. Uit haar onderzoek bleek dat een kwart van de ondervraagde studenten burn-out klachten had. Wat zijn volgens haar de redenen voor deze psychische problemen?
Wat kunnen hogescholen en universiteiten aan de stresstoename doen?
Jolien Bruinewoud van de Groninger Studentenbond maakt zich al lange tijd hard voor meer maatregelen om de studiestress tegen te gaan. Wat ziet zij als de oorzaken van de stresstoename? En wat kunnen hogescholen en universiteiten doen?
Een simpele oplossing is er natuurlijk niet, maar studenten sneller helpen is een grote stap in de goede richting. Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de UvA, ontwikkelde samen met een team van studenten en wetenschappers van UvA en VU het zorgplan UvA Care om de mentale gezondheid van promovendi en studenten te verbeteren. Hoe werkt dat? En heeft het effect?
Rosa-Lin zoekt geen easy fixes, maar schetst een beeld van het probleem, de oorzaken en mogelijke oplossingen. Maar mocht je zelf psychische problemen hebben, dan is het kijken van een docu natuurlijk niet genoeg. Blijf er niet mee rondlopen, maar meld je bij een studentpsycholoog of een studentendecanaat. Hanze-studenten met problemen kunnen hier meer informatie vinden.