Geen weerstand zo fel of duurzame orkaan Ruud verzwelgt hem wel
Die energietransitie, zouden we dat wel doen? Moeten we niet eerst draagvlak creëren? Zouden we niet zus of zo? Nee, de duurzame orkaan Ruud Koornstra weet dat het gaat lukken. ‘Energie wordt gratis, dames en heren.’
Dat was schrikken voor de mensen die dachten lekker het nieuwe studiejaar in te dommelen. De eerste Barn Talk van 21-22 had Ruud Koornstra te gast. Nou ja, er waren meer gasten, en publiek en een gespreksleider (Marcel Koenis), maar als die allemaal thuis waren gebleven was de anderhalf uur vast niet heel anders verlopen.
Ruud Koornstra weet voor honderd procent zeker dat het binnenkort gedaan is met het gebruik van fossiele brandstoffen. En nog leuker: Nederland zal die stap als eerste zetten, er een leuk centje aan verdienen en bekend komen te staan als zoals Koornstra het zegt ‘the goodest country of the world’.
Zo, now we’re talking. The goodest!
Even een pas op de plaats. Op dit moment is Nederland nou niet wat je noemt het schoonste jongetje van de klas. De grootse politieke partij van Nederland staat al jaren niet te trappelen om veel werk te maken van de energietransitie, de Telegraaf is van harte tegen, de werkgevers zien er weinig brood in en de burgers willen geen windmolens in de achtertuin. Overal en steeds weer klinken waarschuwingen: draagvlak, mensen, eerst draagvlak, want anders wordt het helemaal niks.
Een wonder is iets nieuws vlak voordat het wordt het uitgevonden
Maar van die weerstand trekt Ruud Koornstra zich weinig aan, hij springt er met onbedaarlijk optimisme over heen.
‘Nederland, Groningen, wij hebben het vernuft, het ondernemerschap én het geld’, zegt hij deze middag een paar keer.
‘De oplossingen zijn er allemaal al, ze liggen op de plank, we hoeven ze daar alleen maar af te pakken.’
Het is geen magie, beweert de duurzame ondernemer.
‘Weet u wat een wonder is? Een wonder is iets nieuws vlak voordat het wordt het uitgevonden!’
Enthousiast als Erica Terpstra loopt hij de bestuurskamers van megabedrijven plat
Aha, de boot zonder zeilen, de koets zonder paarden, de brieven zonder postbode, de telefoon zonder snoer, de auto zonder benzine, het vliegtuig zonder piloot, het geld zonder munten en biljetten. Allemaal dingen die ooit voor onmogelijk werden gehouden, maar nu alledaags zijn. Zo moeten we dus denken!
‘Een ondernemer is per definitie een dromer en een succesvol ondernemer is dromer die niet opgeeft.’
‘Red de prinses!’ roept Koornstra. ‘Wanneer je die missie hebt, moet je niet gaan bedenken hoe het níet kan, je bedenkt hoe je het wél voor elkaar krijgt.’
In de schuurtjes wordt de toekomst gemaakt, vernieuwing komt altijd van buiten
En zo huppelt Koornstra door de middag, zoals hij ook door de wereld van weerstand huppelt. Enthousiast als Erica Terpstra loopt hij de bestuurskamers van megabedrijven plat, praat hij met de captains of industry en dringt hij door tot de hoofdkwartieren van het grote geld. Ze moeten alleen nog even het licht zien, maar het zijn allemaal goede mensen, dat weet hij zeker. Net zo goed als die kleine ondernemers die Koornstra treft in hun achterafschuurtjes duurzame producten aan het uitvinden zijn.
‘Daar wordt de toekomst gemaakt. Vernieuwing komt altijd van buiten.’
O ja, Koornstra heeft ook nog een documentaire gemaakt
En zo davert Koornstra door, de man heeft genoeg energie om een middelgrote stad een jaar lang van stroom te voorzien. Spraakwaterval is een te klein woord voor hem. Het is orkaan Ruud, een wervelwind die alle bezwaren opzuigt en mijlen verderop in gruzelementen tegen het plaveisel smakt.
‘Hoezo, we gaan het redden met kernenergie? Wanneer we in de Nederlandse energiebehoefte willen voorzien, zouden we 35 kerncentrales ter grootte van Borsele moeten bouwen.’
Wanneer Ruud Koornstra zou deelnemen aan het kabinetsberaad van aanstaande vrijdag, is de overgang naar een duurzame samenleving zaterdag geregeld.
O ja, Koornstra heeft ook nog een documentaire gemaakt. In de film praat hij met allerlei mensen die ideeën hebben hoe Nederland the goodest country kan worden. De film is gratis voor iedereen te bekijken. En waarom ook niet, de belangrijkste dingen in het leven zijn meestal gratis.
‘Energie wordt ook gratis, dames en heren.’
Het is 1 september, half zes in de middag, de eerste Barn Talk van 21-22 zit erop. Marcel Koenis benoemt Koornstra nog even tot de voorzitter van de club achter de EnTranCe Award die op 23 juni voor het eerst zal worden uitgereikt en het publiek kan gaan (of de computer uitzetten). Koornstra springt in zijn elektrieke auto voor een uitstootloos ritje naar z’n vakantie-adres in Vlissingen. Hij heeft z’n gezin vast heel wat te vertellen.
Foto (fragment): Espen Bierud