Ga naar de inhoud

Groepsdruk: hoe groot is de druk op studenten om drugs te gebruiken?

Drugsgebruik lijkt onder jongeren steeds normaler te worden. Hoe groot is de groepsdruk op studenten om daarin mee te gaan?

De documentaire Groepsdruk onderzoekt wat jongeren ertoe drijft om drugs te gebruiken. Want als het in jouw vriendengroep normaal is om zo nu en dan een lijntje te snuiven of een pilletje te slikken, voel je je dan niet verplicht om daarin mee te gaan?

Studenten Dorine Rinket, Femke Loykens, Fleur van Beilen, Stan Germeraad en Thomas Kajuiter, studenten van de minor Medialism, gingen op onderzoek in hun stad, Groningen. Ze spraken met een student die vaak drugs gebruikt, een ex-verslaafde bij wie het gebruik langzaam uit de hand liep, ex-portier Jamal Bedijn van Club Oost en Willem Hilberts van Verslavingszorg Noord Nederland.

Waarom gebruik je eigenlijk? En wat zijn de gevaren van normalisering van drugsgebruik? Hoe onschuldig is een keertje gebruiken? En hoe maak je bespreekbaar dat je liever niet meedoet met je gebruikende vrienden, zonder dat je ze kwijt raakt? En waar kun je terecht als je ervan af wilt komen en het lukt je niet alleen?

De vier hoofdpersonen delen elk hun visie op drugsgebruik en de groepsdruk die jongeren kunnen voelen om mee te doen. Die verhalen worden omlijst met een fictief verhaal over een student die op een feestje belandt en onder druk wordt gezet om ook te gebruiken.

Ervaar je zelf problemen met verslaving? Bel dan anoniem en vertrouwelijk naar +31882343434 of ga naar de website van Verslavingszorg Noord Nederland.