Grote Groninger koffietentjestest
Voor een bakkie pleur buiten de deur biedt Groningen een rijk aanbod aan koffiebarretjes. Maar als je een keer iets anders wilt dan de bekendste adressen, waar ga je dan heen? En nog belangrijker, wat kun je verwachten? Jolien de Vries nam de proef op de som.
Tijdens een lange dag kijk ik reikhalzend uit naar de pauze. Koffie. Vooral de eerste slok, heet en krachtig, zorgt ervoor dat alle lichaamscellen in één klap alert zijn. Koffie, een sociaal bindmiddel, een algemeen geaccepteerde drug waaraan de helft van het land verslaafd is.
Ik trad een paar dagen buiten de gebaande paden van de usuals suspects: geen doppio, geen starbucks, geen Coffeecompany. Voortaan weet ik waar ik heen moet als ik de studieruimtes beu ben. En jij weet ook waar je moet wezen als je gezellig wilt kletsen met je vrienden, tijdens een eerste date, of als je moeders wilt bijkletsen over het studentenleven. En dat alles natuurlijk onder het genot van een lekker bakkie en gratis wifi (opvallend vaak luidt het wachtwoord: espresso).
Beoordeling:
++ Perfect!
+ Goede optie
+/- Kan, maar niet bijzonder geschikt
– Niet echt
— Echt niet
Black & Bloom
Oude Kijk in ’t Jatstraat 32
Black & Bloom is een hippe, ambachtelijke koffiebar, waar uit alles de passie voor koffie spreekt. De eigenaar raadt me dan ook af om een latte macchiato te bestellen: ‘Dat is veel schuim, veel melk en weinig koffie: zonde van de goede koffie die wij schenken.’ Vooruit, dan begin ik met een cappuccino.
Spijt krijg ik niet van mijn keuze. Ik vind de koffie qua smaak de beste uit de test: krachtig, lichtzoet en heel apart. Het verbaast me niet dat Black & Bloom in verschillende landelijke koffietests goed scoort. Ook de gewone filterkoffie is heerlijk. Wil je jezelf extra verwennen, neem dan een super duper chocolate cake of een amazing carrot cake. Gebakken door de vrouw van de eigenaar die banketbakster is.
In de zaak zitten vooral studenten en de voertaal lijkt wel Engels. Je valt niet uit de toon met een laptop, maar het is niet de aangewezen plek om uren online te zitten. Of, zoals op de menukaart staat: Please look at each other, not just the screen.
Als alternatieve studieplek: +/-
Bijkletsen met vrienden: ++
Eerste date: ++
Met je moeder: +
Coffee-Break
Gedempte Zuiderdiep 26
Een huiselijke sfeer heerst in Coffee-Break: een oudere heer leest een krantje, twee vrouwen kletsen honderduit en een stel probeert hun joelende peuter vastberaden in bedwang te houden.
In eerste instantie lijkt Coffee-Break op een filiaal van Coffee United of de Coffeecompany, maar de ruimte ademt duidelijk een eigen sfeer. Rood is de themakleur en de zaak hangt vol vrolijke schilderijen.
Ik neem plaats aan een hoge tafel die uitkijkt over het Gedempte Zuiderdiep. Koffie is er in vele soorten en maten: vier melanges (ik neem de Milano) en achttien variaties (van espresso tot en met mochaccino). De koffiesmaak is lekker sterk: ik ben in één klap wakker. Ook het schuim van de cappuccino is mooi stevig geklopt.
Coffee-Break is een ideale plek om wat te lezen, even achter je laptop te ploeteren of met een paar studiegenoten af te spreken. Voor erbij zijn er verschillende muffins en taartjes en redelijk geprijsde broodjes: tussen de vier en zes euro.
Klein minpuntje: de bediening komt niet langs om te vragen of ik nog een kopje wil. Gek, want er is geen zelfbediening en het is vrij rustig.
Als alternatieve studieplek: ++
Bijkletsen met vrienden: +
Eerste date: +/-
Met je moeder: +
Espresso&zo
Zernikeplein 7
Ja, ook op de Hanze zit een koffiebar. Ik strijk neer op een rustig moment in Espresso&zo, vrijdagmiddag rond een uur of twaalf. Dit lijkt me de ideale plek voor een goede bak tussen de colleges door. Zeker als je de automatenkoffie beu bent.
Het doet een beetje denken aan Starbucks, maar dan zonder de comfy stoelen. Wel heeft Espresso&zo een aanbod met smaakjeskoffies, zoals de white delight (met witte chocolade) of de tasty toffeenut (met toffee-notensmaak).
De koffie zelf smaakt prima: geen uitblinker, gewoon een lekker kopje. De cappuccino heeft een volle smaak, hoewel de schuimlaag wat steviger had gemogen. In tegenstelling tot bij Coffee-Break komt de bediening hier wél vragen of ik nog een kopje wil: graag!
Voor bij de koffie zijn er verschillende zoetigheden: croissantjes, muffins en chocolade, maar ook hartige opties zoals een panini of een miniquiche.
Espresso&zo is een lekker plekje om te zitten als je even wilt werken of overleggen met medestudenten en als je zat bent van de kantine. Of als je zin hebt in een luxe-koffie to go, omdat je na je lange fietstocht naar Zernike bent natgeregend en snakt naar een warme comfortdrink.
Als alternatieve studieplek: ++
Bijkletsen met vrienden: +
Eerste date: –
Met je moeder: –
Koffie en Lunchlokaal
Astraat 14
Op een hoekpand in de A-straat zit het Koffie en Lunchlokaal. Het woord lokaal klinkt enigszins zakelijk en de menukaart en het wit-blauwe logo hebben een dito uiterlijk. Niet de sfeervolle, knusse uitstraling van bijvoorbeeld PS! of Coffee-Break.
Maar het Lokaal blijkt warmer dan een eerste indruk doet vermoeden, vooral dankzij de vrolijke bediening. De inrichting is een aparte combinatie van stijlen. Ik weet niet of iemand hier diep over heeft nagedacht, maar origineel is het wel.
Ik neem plaats aan een raamtafeltje dat uitkijkt op de A-straat. Vanaf hier kun je heerlijk, ongegeneerd voorbijgangers bekijken.
Nu die kop koffie maar eens bestellen. Verschillende soorten en maten zijn mogelijk, ik ga opnieuw voor de cappuccino. Later bestel ik nog een gewone koffie. De koffie zelf is licht bitter, niet helemaal mijn smaak. De melkschuimlaag is daarentegen perfect en je krijgt er een lekker koekie bij.
Voor wie geen genoegen neemt met alleen dat koekje, zijn er originele (ook zelfgebakken) opties: hopjes-caramelcake, een witte chocolade (blondie) met cranberries en een cheesecake waar ik voor zwicht: verrukkelijk.
Als alternatieve studieplek: +
Bijkletsen met vrienden: +
Eerste date: +/-
Met je moeder: ++
PS! Koffie, kunst & chocola
Oude Kijk in ’t Jatstraat 24
Naar PS! ging ik samen met m’n vriend, die meteen argwanend vroeg: ‘Is dat die ontzettend vrouwelijke koffiezaak op de hoek, met dat roze en die soort groene kleur? Eh, hoe heet dat ook alweer?’
Turquoise, inderdaad. Het was mij nooit opgevallen, maar bij binnenkomst moet ik toegeven dat PS! niet een bijzonder mannelijke uitstraling heeft. Ik zou het omschrijven als: vrolijk, creatief en uitbundig.
Bij binnenkomst komt de chocoladegeur ons tegemoet. De bar met ronde vormen en een mozaïekpatroon valt meteen op. In deze bijzonder kleurrijke ruimte heb ik het idee dat Willy Wonka elk moment tevoorschijn kan springen.
Je zou de koffie bijna vergeten. Onterecht, want die smaakt perfect. De espressokoffie is lichtzoet en sterk: precies waar ik van hou. Er is keuze uit twee soorten espressobonen en drie filterkoffies.
De sfeer in de zaak is ongedwongen: op een rustig moment geschikt voor studie, maar misschien leidt het indrukwekkende interieur hier te veel voor af. Mijn vriend gaat in ieder geval graag nog een keer mee.
Als alternatieve studieplek: +/-
Bijkletsen met vrienden: ++
Eerste date: +
Met je moeder: ++
Elmer’s, koffie, lunch en meer
Nieuwe Ebbingestraat 62
Zacht klinkt de stem van Caro Emerald als ik een knusse ruimte binnenloop met mooi gedekte tafeltjes, kaarsjes en vrolijke bloemetjes. Hmm, niet echt een plek om mijn laptop uit de tas te halen en even wat mailtjes te sturen.
Elmer’s is vier jaar geleden opgezet door de familie van Elmer, een jongeman met het syndroom van Down. Naast Elmer zelf werken er een aantal andere medewerkers met een geestelijke beperking.
Vanwege het woord ‘koffie’ in de naam besloot ik een bezoekje te brengen, maar het is duidelijk dat Elmer’s veel meer te bieden heeft dan koffie alleen. Om me heen hoor ik lovende reacties van andere gasten die hier voor de eerste keer komen (‘Jeeeetje, wat is dit een leuk plekkie, zeg!’)
Voor de test drink ik een cappuccino: de schuimlaag is aan de dunne kant, maar goed stevig. De koffie zelf is sterk en licht zoetig. Niets op aan te merken.
Naast zelfgemaakte lekkernijen (wat dacht je van stoofpeertjes- of snickerstaart?) zijn er verschillende broodjes, salades of soepjes. Voor liefhebbers van biologische producten een aanrader.
Bij het afrekenen, krijg ik een zelfgebakken gelukskoekje. Het doet me denken aan de bekende Chinese variant, maar dan met smaak. Er staat: Tob niet, het komt toch anders.
Ik kom terug, dat zeker. Maar dan met fijn gezelschap, dat lijkt me de beste manier om van Elmer’s te genieten.
Als alternatieve studieplek: —
Bijkletsen met vrienden: ++
Droomdate: ++
Met je moeder: ++
Micaffè
Nettelbosje 2
Koffiebar MiCaffè is te vinden in het Duisenberggebouw op het Zernikecomplex. Een echte bar, waar koffie alleen in kartonnen to-go-bekers verkrijgbaar is.
De bar staat in de grote hal van het gebouw. Als je de koffie zittend wilt nuttigen, staan er genoeg tafels, maar er is geen speciale ruimte die bij Micaffè hoort.
De koffie komt uit een één-druk-op-de-knop-machine. Hij is goed heet, ruikt prima een smaakt behoorlijk. Wel een stuk minder dan de koffie van Black&Bloom, PS! en Coffee-Break, maar absoluut beter dan koffie uit de automaten. De cappuccino is helaas vooral warme melk. Misschien moet je voor de koffiesmaak een extra shot á zeventig cent toevoegen?
Een voordeel van MiCaffè is dat de kleine variant (er zijn drie maten: small, medium en large) maar 1 euro 30 kost en de cappuccino slechts 1,50. De kleine maat is trouwens eerder normaal dan small, ik vraag me af hoe gigantisch de largevariant dan is.
Prijstechnisch is het Micaffè voordelig. Als je zin hebt in een kleine wandeling vanaf de Hanzehogeschool, komen de to-go-bekers toch goed van pas. De koffie zelf is niet bijzonder. Voor echt goede koffie hoef je als Hanzestudent in ieder geval niet uit te wijken naar het Duisenberggebouw.
Als alternatieve studieplek: ++
Bijkletsen met vrienden: +
Eerste date: —
Met je moeder: —