Hallo, buitenlanders!
Ze zijn hartstikke welkom op de Hanzehogeschool. Vandaag en morgen bezoeken meer dan duizend studenten uit alle windstreken de Hanzehogeschool voor de eerste keer. Wie zijn ze en wat zoeken ze hier?
Wahyudio Mahesa (24), Bandung, Indonesië
‘Mijn naam is veel te moeilijk voor buitenlanders, ik zal dus een andere moeten kiezen. Dio, misschien, of één van m’n bijnamen, Kakek en Opa. Kakek en Opa zijn synoniemen, ze betekenen allebei grootvader in het Indonesisch. Wat? Is opa ook opa in het Nederlands? Dat wist ik niet, maar we hebben natuurlijk veel dezelfde woorden. Ze noemen me opa omdat ik er ouder uitzie dan ik ben. Maar het kan ook zijn omdat ik altijd wijze dingen zeg. Grapje!
‘Ik woon bij mijn zus in Paddepoel. Echt, ze is best beroemd in Indonesië. Ze heeft een boek geschreven over haar ervaringen in Groningen, waar ze Farmacie studeerde. Het boek is een soort dagboek dat je kun ook lezen als praktische gids. Bijna iedere Indonesische student die in Europa wil studeren heeft het gelezen.
‘Leven bij m’n zus en haar gezin heeft natuurlijk voordelen. Ik hoef geen huur te betalen en ik mag gratis mee-eten. Aan de andere kant is m’n zus een beetje streng. Ik moet helpen met schoonmaken en ze staat erop dat ik op z’n laatst om tien uur ’s avonds thuiskom. Dat is erg vroeg, vind ik.
‘In Groningen gonst het, de sfeer is heel goed. Een perfecte plek, vooral voor vrije geesten zoals ik. Ik wil docent worden op de Padjadjaran universiteit in Bandung, maar daarvoor moet ik eerst een master halen. Daarom ga ik hier International Business studeren.’