Hanze Kiest: Wat stemmen onze studenten?
We mogen weer, we kunnen weer en we zullen weer stemmen. De elite van de gevestigde partijen kruipt uit de achterkamertjes, wrijft vaseline op de wenkbrauwen en wacht tot de nieuwkomers de ring betreden. Een spannend gevecht, of gewoon knock-out in de eerste minuut? Ruud de Labrador peilt het onder vijfhonderd studenten.
D-Day, 15 maart, de dag waarop de D voor democratie staat, bonst op de deur. Politiek betrokken als we zijn, buigen we ons over de herverdeling van de zetels. De stoelendans der stoelendansen, zeg maar. Hoe denken studenten van de Hanzehogeschool hier eigenlijk over?
Peilinggoeroe Maurice de Hond haalde z’n gevoelige neus op voor het budget dat we hem aanboden. Dus schakelden we onze eigen trouwe viervoeter in. Ruud de Labrador snuffelde een week de campus af en ondervroeg 509 studenten om het politieke klimaat op onze eigen hogeschool in te schatten. Doggy style.
Wel of niet stemmen?
Meer dan zeventig procent van de studenten gaat sowieso stemmen, vertellen ze onze Labrador. Een dikke twintig procent weet het nog niet. Een kleine 8,5 procent doet lekker niet mee. Geen vertrouwen in het werkelijk uitvoeren van beloften is één van de redenen. Van alle maybes heeft de overgrote meerderheid zich nog niet verdiept in de partijen en hun programma’s.
Ruben, student Commerciële Economie, is heel eerlijk. ‘Ik heb me al een hele lange tijd niet met Nederlandse politiek bezig gehouden. Ik voel me niet comfortabel bij het stemmen op iets waar ik geen up-to-date-kennis van heb.’
Sommige respondenten hebben zich misschien nog niet echt verdiept, maar hebben al wel een favoriete politicus op het oog.
‘Ik weet niet precies op welke partij ik ga stemmen, maar ik ga wel voor Jesse Klaver’, luidt de verklaring die deze keuzepositie treffend illustreert. Kunnen we wel inkomen, wat een mooi-boy, dat gastje van GroenLinks.
Topdrie
De populariteit van Jesse Klaver zou kunnen verklaren waarom GroenLinks het zo goed doet in onze peiling. Drie partijen steken erbovenuit voor de 267 studenten die zeker weten dat ze gaan stemmen: D66 (14,7 procent), GroenLinks (10,5 procent) en VVD (9,5 procent). Wanneer onze Labrador probeert los te peuteren waarom juist deze partijen aan top gaan, komen er interessante antwoorden. Eén respondent, die eigenlijk links georiënteerd zegt te zijn, is van plan zijn stem te geven aan de rechtse VVD.
Ik stem D66, omdat ze studenten steunen en de basisbeurs terug willen
‘Ik ga werken bij defensie en de VVD spendeert daar veel aandacht aan. Bovendien denk ik dat als iedereen stemt op de partij die het beste bij hem of haar past, we dan een eerlijke uitslag krijgen die het best weergeeft wat de burgers willen.’
Misverstanden
Klinkt plausibel, maar gebeurt dit dan niet? Nou, niet helemaal. Sommige studenten denken dat de partij waarop ze stemmen standpunten huldigen die ze in werkelijkheid helemaal niet hebben. Neem de discussie rondom de basisbeurs. Welke partijen willen die weer invoeren?
SPW-student Johan: ‘Ik stem D66, omdat ze studenten steunen en de basisbeurs terug willen.’ Helaas, Johan. Dat is niet het geval. Jet Bussemaker (PvdA) kwam met het wetsvoorstel dat de basisbeurs afschaft, maar ‘onderwijspartij’ D66 was nodig om die wet door het parlement te loodsen.
Fuck you, nu gaan we het helemaal anders doen, dondert het uit de waterstofperoxidewolk
Na het eerste jaar leenstelsel blijkt dat vooral jongeren uit arme gezinnen en gehandicapten minder voor het hoger onderwijs kiezen. Wat D66 wel wil, is die groepen wat extra knaken toeschuiven. Stemmen voor een wederopstanding van de basisbeurs is mogelijk, maar dan zul je toch echt een hokje van SP, 50PLUS, CDA of DENK rood moeten kleuren.
Partij voor de Vrijheid
Terwijl een deel van de Nederlanders de PVV als een dreigende witte pruik boven ons land ziet hangen, is de partij voor anderen een grote middelvinger naar de gevestigde politieke orde. Fuck you, nu gaan we het helemaal anders doen, dondert het uit de waterstofperoxidewolk.
Van de studenten die onze Labrador lastigviel, geven er 21 aan (4,4 procent) te zullen stemmen op de partij van Geert Wilders. Dat is één stemmer minder dan de Partij van de Arbeid (4,2 procent). Ook hier verschillen de redenen van studenten. Sommigen hebben Geert’s A4tje goed bestudeerd, anderen zien een PVV-stem alleen als een proteststem tegen de huidige politiek. Eén respondent kiest PVV vanwege de sociale punten van de partij.
Nederlanders moeten trots op hun land zijn en dat begint met onszelf op het juiste pad krijgen
‘Geert Wilders wil iets bereiken voor ouderen. Bovendien wil hij iets aan de hoge belastingen doen.’ Communicatiestudente denkt dat de PVV de enige partij is die de problemen durft aan te kaarten. ‘Maar ik weet nog niet zeker of ik op ze ga stemmen.’
Een gepassioneerde student laat weten dat het tijd voor verandering is. ‘Nederlanders moeten trots op hun land zijn en dat begint met onszelf op het juiste pad krijgen. In mijn ogen is Wilders niet een leider die het land naar de juiste plek zal trekken. Wilders is een man die de verandering moet kunnen laten zien en de deur naar een nieuwe democratie opent.’
Strategisch stemmen
D66/CDA/GroenLinks-kiezers dreigen uit strategische overwegingen op de VVD te gaan stemmen, uit angst voor winst PVV. Tenminste, als we het onderzoek van De Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam mogen geloven.
In de ultra-betrouwbare peiling op de Hanzehogeschool, uitgevoerd door ultra-betrouwbare peilingmeester Ruud de Labrador, is de zogenaamde strategische stemmer in geen velden of wegen te bekennen. Al valt niet uit te sluiten dat deze mythische, tactische zwever zich ophoudt onder de twintig procent die nog niet weet of zij überhaupt wel een stem uitbrengt.
Nieuwkomers
De populariteit van Jesse Klaver, de duidelijke mening van de PVV-stemmers en het grote percentage dat laat weten niet naar de stembus te gaan, doet vermoeden dat het verlangen naar verandering groot is onder de Hanzestudenten. Goed nieuws voor de nieuwkomers?
‘Het partijprogramma van Artikel 1 komt overeen met de waarden die ik zelf heb. De samenleving is sterk aan verandering toe en het is nodig dat de maatschappij een spiegel krijgt voorgehouden. Hoe we zijn en wat we anders kunnen doen’, zegt de enige respondent die op Sylvana Simons stemt.
Ook nieuwkomer DENK is niet bijzonder populair. Slechts één student overweegt zijn stem aan de partij te geven, al wil hij niet toelichten waarom. Die ene stem is er precies één meer dan wat de Hanzestudentkiezer gunt aan het Forum voor de Democratie van Thierry Baudet en Theo Hiddema.
Kunnen de looks van Jesse Klaver de ervaring van Mark Rutte en Alexander Pechtold aan?
Het lijkt dus een spannende race te worden tussen D66, VVD en GroenLinks. Teminste, als het aan onze Hanzestudenten ligt. De grote vraag is: kunnen de looks van Jesse Klaver de ervaring van Mark Rutte en Alexander Pechtold aan?
‘Het kan nog alle kanten op’, kwispelt Ruud de Labrador, ‘en een verrassing valt niet uit te sluiten. Zeker deze verkiezingen niet. Of juist wel, natuurlijk, want veel zit ik er nooit naast.’
Tekst: Freek Niemeijer en Teodor Lazarov
Opiniepeiler: Ruud ‘The Labrador’ Dongstra
Foto’s: Jasper Bolderdijk (c)
Grafieken: Jean-Maxim van Dijk