Hoe warm is het welkom voor internationals in Groningen?
Gezelligheid is a vibe en keep hydrated krijgen de internationals te horen op dag één van de KEI-week. Een warm welkom in het Academiegebouw. You are not alone.
De Aula van de Rijksuniversiteit aan de Broerstraat is goed gevuld met nieuwe studenten die vol bewondering naar het sierlijke interieur kijken. De Indonesische Samara Jetta en Pola Jaros uit Polen geven op 14 augustus een introductie over Nederland, Groningen en de KEI-week. Pola is gek op de Nederlandse koffie (de eerste tip van de bijeenkomst) en beide presentatoren vinden de festivals en fietsafstanden top. Alles is namelijk dichtbij.
‘This journey can be overwhelming’
De presentatoren weten hoe de nieuwe studenten zich voelen. ‘This journey can be overwhelming!’ Samara weet nog als de dag van gisteren hoe spannend het was en hoe onzeker ze zich voelde.
De Hongaarse Dorottya Vályi (21), ook wel Dorka genoemd, kan zich er van alles bij voorstellen. Ze is in een onbekende stad en woont voor het eerst op haarzelf. In september begint ze aan de opleiding Creative Media and Game Technologies. ‘Eén van de dingen die me daarin aantrekt is dat je pas in het tweede jaar een specialisatie hoeft te kiezen.’ Van de stad Groningen zelf had ze geen idee toen ze zich inschreef. ‘Maar nu ik hier ben, ziet het er heerlijk uit. Ik denk dat het een leuke plek is om mijn studententijd door te brengen.’
Dutch coziness, friendliness and we are in love with the bike
Het merendeel van de zaal bestaat uit Duitse studenten. Er zijn er ook behoorlijk wat nieuwelingen uit Polen en Hongarije. Daarnaast zijn er vandaag studenten uit dertig (!) andere landen.
Pola en Samara geven eerst een overzicht van wat er deze KEI-week gebeurt en ze laten een duidelijke waarschuwing over alcoholgebruik horen. ‘Stay hydrated, if you drink alcohol or not. There are also really nice sodas available.’
Vervolgens logt iedereen in op een online quiz over Groningen. Zo kunnen de presentatoren even kijken of de studenten hun huiswerk hebben gedaan. Wat is een traditioneel gerecht uit Nederland? Wat is een tikkie? En zijn er meer fietsen dan mensen in Nederland? Pola: ‘We are in love with the bike here.’
Maar ook: wat betekent het woord gezelligheid? Met opties als straatkat, kroon van de koning of naam van een biertje, gaan de meesten inderdaad voor het antwoord Dutch coziness and friendliness. ‘Gezelligheid, it’s a vibe’, zegt Samara.
Paul uit Dronten woont hier nu één dag en ontbeet vanochtend met een broodje gebakken ei
De quiz is voor Paul Geerds (20) niet al te moeilijk. Hij komt uit Nederland, Dronten. De stad Groningen kent hij nog niet zo goed, hij is hier om dat te veranderen. Hij gaat Chemische Technologie studeren, aan de Hanze. ‘Groningen lijkt me een mooie stad om te studeren.’ Paul woont er nu één dag en at vanochtend een broodje met gebakken ei. Of hij hier ook komt om met internationale studenten contact te maken? ‘Dat zou kunnen, ik ben me nog een beetje aan het oriënteren.’
Over bier weten studenten genoeg, bijna iedereen kent Heineken als het typisch Nederlandse bier. Anouk wint de quiz. Zou ze een Nederlandse zijn? Daar komen we niet achter, er is namelijk geen prijs voor de winnaar.
De cursus fietsen in Groningen is woensdagmiddag tussen twee en vijf uur
Pola vraagt aan de KEI-lopers of er hier mensen zijn die van suiker gemaakt zijn. Ja? Die gaan een moeilijke tijd tegemoet. Een goed moment om apps zoals Buienalarm en Buienradar te installeren.
Bij de volgende slide pakt iedereen als een malle de telefoon erbij. Op het scherm staan handige tips, dingen waarmee niet iedereen rekening heeft gehouden. Waar haal je je broodnodige fiets vandaan? En kun je überhaupt wel fietsen? Zo niet, dan kun je woensdag tussen 14.00 en 17.00 een fietscursus volgen.
Dorka is gek op de fietspaden in Groningen. Ze komt uit Boedapest en daar is de fietsinfrastructuur volgens haar nog niet op orde: ‘Ik ben bang om daar op de fiets te stappen. Boedapesters zijn ook niet geduldig als het om fietsers gaat.’
De Groningse studentenverenigingen zijn nogal Dutch-based
Daarnaast benadrukken presentatoren dat het een must is om een BSN-nummer, bankrekening, DigiD, verzekering, openbaar vervoer-app en een huisarts te regelen. Nog een goede tip: in geval van nood moet je 112 bellen, en niet 911. En pas op voor huisjesmelkers die je willen scammen.
Studentenverenigingen zijn volgens de presentatoren nogal Dutch-based en zeer aanwezig tijdens de KEI-week. Op het scherm verschijnt een lijst met verenigingen die international-proof zijn. Toch best nog een aardige hoeveelheid. Erasmus Student Network (ESN), Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB), Cultureel Studenten Centrum USVA, ACLO Studentensport Groningen, LGBTQ+ vereniging Ganymedes, The European International Model United Nations en AIESEC voor een mondiaal jongerennetwerk.
Je bent niet alleen, kijk maar om je heen
Dorka speelt graag bordspellen en Dungeons and Dragons. Ze hoopt dus een plekje te vinden waar ze zich met die hobby kan uitleven. ‘Als iemand nog iemand voor Pathfinder zoekt, dan sta ik daar voor open.’
‘You are not alone, look around you.’ Met deze bemoedigende woorden sluiten de presentatoren af. De nieuwe studenten kunnen met een goed gevoel de 55e KEI-week ingaan.