Ga naar de inhoud

Internationale studenten opgevangen aan Peizerweg: ‘Gelukkig ligt het bed comfortabel’

De opvang voor internationale studenten in Groningen was vorig jaar gerust een drama te noemen. Hoe zit het dit jaar met de eerste opvang van de internationals?

Studenten die in hun auto’s sliepen, noodopvang in een voormalig bejaardentehuis, dure tentenkampen: vorig jaar ging het eind augustus maar over één ding in Groningen. Na bakken van kritiek lijkt Groningen dit jaar beter voorbereid. Zo waren er in de Esdoornflat 120 gemeubileerde kamers beschikbaar voor internationale studenten.

Waren inderdaad, want deze zijn inmiddels allemaal vergeven. De studenten die hierna arriveerden moesten genoegen nemen met één van de tachtig bedden op een gigantische slaapzaal in een flat aan de Peizerweg.

Moesten inderdaad, want ook deze opvanglocatie is sinds vrijdag volledig bezet. Had ik nou gezegd dat Groningen beter voorbereid leek?

Bezoek
Ik breng een bezoek aan de noodopvang voor internationale studenten bij The Village aan de Peizerweg. Bij binnenkomst zie ik twee Aziatische studentes die aan het tafeltennissen zijn. Voor de rest oogt de ruimte behoorlijk leeg qua buitenlandse studenten. Van de grote drukte is in ieder geval in de lobby weinig te merken.

Ik heb vandaag een stuk of zes buitenlandse studenten de deur moeten wijzen

In mijn zoektocht naar de uitbaters, kom ik uit bij locatiemanager Roald Helmig. Hij meldt dat de opvang anderhalve dag na de opening alweer helemaal vol zit. ‘We zouden om acht uur open gaan, maar sommigen stonden al om zeven uur voor de deur. Het ging heel erg snel en ik heb vandaag een stuk of zes buitenlandse studenten de deur moeten wijzen.’

Er zou misschien nog sprake van zijn dat er extra bedden bij zouden komen, maar daar heeft de organisatie omwille van de veiligheid en drukte toch maar van afgezien.

Privacy
Studenten konden zich voor de noodopvang aanmelden door zich in te schrijven bij The Village. Voor 7 euro per nacht krijgen de internationale studenten in ieder geval een tijdelijk onderkomen. Roald neemt me mee naar boven en laat de noodopvang op de bovenverdieping zien: Een veredelde loods met tachtig eenpersoonsbedden. Privacy is in de kamer nagenoeg niet aanwezig. Het enige dat jou en je buurman scheidt van intiem oogcontact bij het slapen gaan, is een klein houten tussenschot. Gezellig.

Ook de slaapzaal oogt verrassend leeg. Het handjevol studenten dat aanwezig is, ligt verveeld op bed. Een enkeling is bezig met het uitpakken van zijn koffer. Ik spreek met Fabio uit Italië die International Communication aan de Hanze gaat studeren. Hij weet mij te vertellen dat het merendeel van de internationale studenten naar een welkoms-event in de stad is. Hijzelf bleef liever hier. ‘De plek is prima voor de prijs, maar er is wel erg weinig privacy,’ vertelt hij. ‘Gelukkig ligt het bed wel comfortabel.’

Negeer de international
Het grootste probleem waar de buitenlandse studenten tegen aanlopen in hun zoektocht naar een kamer is dat niemand hun berichtjes beantwoordt. ‘Ik heb op zoveel dingen gereageerd, maar niemand antwoordt,’ zegt Fabio teleurgesteld. Blijkbaar zijn wij Groningers expert in het negeren van internationale studenten.

Hopelijk vind ik in de komende twee weken wat, zodat ik een dak boven mijn hoofd heb

Ook Abibet die International and European Law gaat studeren liep tegen hetzelfde probleem aan.’ Ik krijg nooit reacties. Hopelijk vind ik in de komende twee weken wat, zodat ik een dak boven mijn hoofd heb.’

Tentamenhal
De slaapzaal waar de internationale studenten nu terecht kunnen is eigenlijk een tentamenhal. Eind oktober moeten de studenten er dus weer uit zijn, zodat er in de ruimte weer gezweet en geploeterd kan worden op tentamens.
Studenten die tegen die tijd nog steeds ongelukkig genoeg zijn om geen woonruimte te hebben gevonden, kunnen terecht bij een derde noodopvang aan de Metaallaan. Deze opende vanochtend en biedt plek voor zo’n honderd studenten.