Kamer te duur? Verlaag je huur!
Zeuren over je huisbaas heeft geen zin. Wie denkt dat hij te veel huur betaalt, kan vrij eenvoudig achterhalen of dat zo is. En dan is het: geen smoesjes, maar actie. Het is weinig moeite en het levert vaak flink veel geld op.
‘Superblij’ was ze, toen ze eindelijk een kamer had. Na een hele rits hospiteeravonden bemachtigde de toenmalige Rechtenstudent Denise Zonnebeld met haar laatste kamernetkrediet een kamer. In het centrum nog wel, boven een café. Na een half jaar merkte ze dat haar huisbaas nogal laks was in het onderhouden van de woning. Zonnebeld vermoedde dat ze met 300 euro per maand te veel huur betaalde. Omdat de huisbaas niets wilde weten van huurverlaging, stapte ze naar de huurcommissie. Na een procedure resulteerde dit in een brief met de verlossende woorden: je huurprijs is verlaagd tot 35 euro per maand. Zonnebeld kon het niet bevatten. ‘Volgens mij heb ik wel tien keer naar de huurcommissie gebeld om te checken of het klopte.’ Maar liefst drie jaar lang was haar huur 35 euro per maand.
In Nederland betaalt de meerderheid van de studenten te veel huur. De prijs die een verhuurder voor een kamer mag vragen is wettelijk vastgelegd: het is dus geen kwestie van vraag en aanbod. Bij juridisch adviesbureau RB Student merken ze dat veel mensen dit niet weten. ‘Er is een tekort aan studentenkamers in Groningen, daar kan een huisbaas misbruik van maken door een te hoge huur te vragen’, vertelt Detmar Ruessink, student Rechten en medeoprichter van RB Student.
Als je geen slot op je kamerdeur hebt of geen ventilatie in de toiletruimte dan kun je zelfs tachtig procent huurverlaging krijgen.
Lagere maandlasten zijn voor de meeste studenten geen overbodige luxe. Toch ondernemen weinig studenten actie om iets aan de te hoge huurprijs te doen. En dat terwijl de huursom al snel te hoog is. Heb je bijvoorbeeld schimmel in de badkamer, geen trapleuning of geen deurbel? Dan heb je, tot de huisbaas het euvel heeft verholpen, recht op zestig procent huurverlaging. Als je geen slot op je kamerdeur hebt of geen ventilatie in de toiletruimte dan kun je zelfs tachtig procent huurverlaging krijgen. Twijfel je of je actie moet ondernemen?
Excuus 1: ik heb geen zin in een boze huisbaas.
Denise Zonnebeld is nu eigenaar van adviesbureau Frently (voorheen ‘Bekijk het!’), waar ze de afgelopen jaren al 950 studenten hielp hun huur te verlagen. Zonnebeld hoort dit excuus veel, maar geeft aan dat veruit de meeste huisbazen professioneel reageren. ‘Voor huisbazen met veel panden is jouw huur maar een klein deel van hun inkomsten’, legt ze uit, ‘soms neemt een huisbaas het persoonlijk op, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand niet langer normaal in zijn kamer kon wonen.’ Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je zo maar op straat komt te staan: een huisbaas mag de huurder in geen geval uit huis zetten op basis van een huurverlagingsprocedure.
Excuus 2: het gaat me vast veel geld kosten
Zowel Frently als RB Student werken volgens het principe van no cure no pay: als je niet voor huurverlaging in aanmerking komt, hoef je ook niet te betalen. Indien het wel vruchten afwerpt, betaal je het adviesbureau een eenmalig percentage van de verkregen verlaging. ‘Als je een half jaar geleden je contract hebt getekend, krijg je het te veel betaalde bedrag met terugwerkende kracht terug,’ vertelt Ruessink, ‘op die manier heb je de kosten er meteen uit.’ Natuurlijk kun je ook zelfstandig een verzoek indienen bij de huurcommissie. Het voordeel is dat je dan geen kosten hebt voor een adviesbureau. Het nadeel is dat het meer tijd en moeite kost en er geen bemiddelaar is die je kan bijstaan als er een conflict met de huisbaas optreedt.
Excuus 3: het is zo’n gedoe, ik heb het al druk genoeg.
De meeste adviesbureaus nemen je het werk uit handen. Wel kan het een tijd duren voordat de procedure is afgerond. Studente Suzanne Boschloo schakelde vorig jaar de hulp van Frently in om de huur te verlagen. Boschloo en haar huisgenoten hoefden zelf weinig te regelen. ‘We moesten ervoor zorgen dat er iemand thuis was bij het opmeten van de woning en bij de inspectie van de huurcommissie.’ Op de uitspraak wachtten ze bijna een half jaar, maar voor Boschloo was het dat meer dan waard. ‘Omdat we de aanvraag op tijd hadden gedaan, kregen we het te veel betaalde bedrag in zijn geheel terug. De kale huur van de woning daalde van 1.100 tot 561 euro per maand.’
Jolien de Vries
Meer informatie
Online huurcheck via de Landelijke Studenten Vakbond:
checkjekamer.nl
Website van de huurcommissie:
huurcommissie.nl
Juridisch adviesbureau Frently:
frently.nl
Juridisch adviesbureau RB Student:
rbstudent.nl