M/V gezocht: Pabo zoekt jongens, techniek meisjes
Mannelijke studenten zijn op de Pabo’s in de minderheid. Ook op de Hanze lopen maar weinig meesters in spe. Bij de technische opleidingen is sprake van het omgekeerde verhaal: daar staan ze te springen om vrouwelijke aanwas.
‘Ik dacht dat ik in een klas zou komen met alleen maar zeventienjarige giechelmeiden, maar dat valt reuze mee’, zegt Paul Cossee (21). Het verwachte vooruitzicht schrok de tweedejaars aan de Hanzehogeschool toch al niet af. Hij koos vol overtuiging voor de Pabo. ‘Voor mij is wat ik kan worden met mijn opleiding een stuk belangrijker dan hoe het er binnen zo’n opleiding uitziet. Ik snap niet dat niet meer mensen zo denken.’ Jens Boneschansker (26) had het niet beter kunnen zeggen. ‘De verwachting dat ik als man in de minderheid zou zijn, was juist een motivatie om door te gaan.’ Paul en Jens zaten vorig jaar in een Pabo-klas waarin mannen in de meerderheid waren.
Slechts één op de vijf afstudeerders is een man
‘Dat is nog steeds uitzonderlijk’, geeft communicatiemedewerker Martine Wiersma-Reigwein toe. De landelijke verhoudingen gaan namelijk ook op in Groningen. Dus ook op de Hanze blijft het aantal mannen dat wordt opgeleid tot leraar basisonderwijs flink achter op het aantal vrouwen. Van iedere nieuwe lichting studenten die sinds 2012 aan de Groningse Pabo is gaan studeren was steeds ongeveer dertig procent man. Weinig, maar met die dertig procent heeft de Pabo van de Hanzehogeschool wel het hoogste percentage mannelijke studenten van Nederland. En dit jaar spant de kroon, in de huidige lichting is het percentage jongens zelfs 33.
Als ze komen, vallen jongens vaak uit
Maar dat is geen reden om de vlag uit te hangen. ‘Het is opvallend dat relatief veel mannelijke studenten uitvallen na het eerste jaar’, onderstreept Wiersma. ‘Slechts één op de vijf afstudeerders is een man.’ Kortom, het gaat de Pedagogische Academie niet alleen om de mannelijke aanwas te vergroten, maar ook om die binnen te houden. ‘Zo bieden wij onze meesters in spe ondersteuning bij hun studieplanning, het blijkt namelijk dat een slechte studieplanning vaak de oorzaak is van de uitval.’
Drie jongens en vier meiden die enthousiast vertellen over de opleiding, dat geeft een goed beeld
De Pabo hoopt meer toekomstige meesters aan te spreken door het curriculum op te luisteren met meer aandacht voor het cluster Science, waaronder de vakgebieden biologie, natuurkunde, wetenschap en techniek vallen. ‘Jongens staan op de voorkant van onze brochures en hun verhalen en ervaringen komen in die brochure ook ruimschoots naar voren. Verder zitten er drie jongens in ons communicatieteam dat aanwezig is op open dagen. Drie jongens en vier meiden die enthousiast vertellen over de opleiding, dat geeft een goed beeld.’
Suffe kinderfreak
Maar er ís verschil, geven Paul en Jens toe. ‘Mannen zijn over het algemeen wat nuchterder en directer dan vrouwen, dat mis ik weleens’, stelt Paul. ‘Binnen de opleiding en op stage, vooral als het gaat om feedback.’ Jens herkent het. ‘Vrouwen hebben toch een andere manier van lesgeven en communiceren, die is minder hard, wat meer pedagogisch.’
Ik vind kinderen soms ook gewoon irritant
Jens en Paul vermoeden dat de opleiding en het beroep een suf imago hebben. Paul: ‘Volgens mij denken veel jongens dat je een knuffelige kinderfreak moet zijn om les te kunnen geven op de basisschool. Ze hebben, denk ik, het beeld dat ze dan altijd heel lief en zachtaardig moeten zijn, maar dat is helemaal niet zo. Ik vind kinderen soms ook gewoon irritant.’ Maar dat neemt niet weg dat Paul zichzelf wel zijn hele werkende leven voor de klas ziet staan.
Om dames verlegen
De technische opleidingen zullen jaloers zijn op de vrouwelijk aanwas op de Pabo, daar is namelijk sprake van het omgekeerde verhaal. Mannen genoeg, maar hier laten de dames het afweten. Ook deze tendens geldt zowel landelijk als voor de technische opleidingen van de Hanzehogeschool. Het Instituut voor Engineering biedt de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen aan. Bij alle drie zitten ze al jaren om vrouwelijke studenten verlegen. Vooral bij Elektrotechniek (in 2015 was 3,4 procent van de eerstejaars vrouw) en Werktuigbouwkunde (2,4 procent van de eerstejaars in 2015). Bij deze opleidingen daalde het percentage vrouwelijke eerstejaars de laatste jaren zelfs. Licht in de duisternis is de opleiding Industrieel Product Ontwerpen waar het aandeel van vrouwen sinds 2011 redelijk sterk stijgt. In 2011 was daar 11,4 procent van de eerstejaars vrouw en in 2015 meer dan een vijfde (20,8 procent).
Meiden doen uitgebreid hun verhaal in onze brochures en ze staan ook prominent op de voorkant, maar dat is niet genoeg
Girlsday
‘Meiden doen uitgebreid hun verhaal in onze brochures en ze staan ook prominent op de voorkant, maar dat is niet genoeg’, zegt Sylvia van der Meulen, medewerker bij het Instituut voor Engineering. ‘Daarom proberen we erachter te komen wat vrouwen in techniek aantrekt.’ Zo organiseerde Engineering twee keer een bijeenkomst waar vrouwelijke sprekers uit het werkveld brainstormden met studentes. ‘Daarnaast maken studentes en docentes deel uit van de teams die voorlichting geeft op middelbare scholen en het mbo.’ Het Instituut voor Engineering doet ook mee aan Girlsday, het jaarlijkse evenement van het landelijke expertisebureau VHTO, dat meisjes al op jonge leeftijd kennis wil laten maken met bèta, techniek en ICT. ‘Zo hopen we onze techniekopleidingen onder de aandacht te krijgen van meiden, bijvoorbeeld met het doen van proefjes’, zegt Van der Meulen. De volgende editie van Girlsday vindt plaats op 13 april 2017 en de Hanze is weer van de partij.
Illustratie: Roos Vink