Ga naar de inhoud

Ook Erasmus wordt groener en groener

Vrijdag mogen ze iets voor zichzelf doen, maar de rest van de week buigen 26 Erasmusgangers zich over alles wat de Hanzehogeschool aan duurzaamheid te bieden heeft.
Dat het Erasmusprogramma de manier is om studenten uit te wisselen, weet bijna iedereen, en dat docenten aan de hand van Erasmus in andere Europese keukens kunnen kijken, is ook bekend, maar dat doodgewone medewerkers van Erasmus ook over de grens mogen gaan, is toch wel verrassend. Maar het gebeurt al jaren en het leuk en leerzaam, verklapt Janine Brons, de organisator van de huidige Erasmusweek op de Hanzehogeschool.

Nederlanders hebben een hogere pet op van blik dan van glas

De 26 bezoekers (waaronder zelfs Finnen en Ieren) kijken op dinsdagmiddag hun ogen uit op EnTranCe. Student Toegepaste Psychologie Olaf Booij werkt aan een MOOC, een wereldwijd online cursuspakket dat hij in 2019 op de bakermat wil leggen, wijze lessen Sustainability voor iedereen: van groentje (zoals de werknaam van de basiscursus luidt) tot groenspecialist (het vierde cursusniveau: green supreme). ‘We vragen de deelnemers wat ze van duurzaamheid willen weten. Het antwoord geven we in de cursus.’
De buitenlandse visite zou weleens willen weten wat, alles opgeteld en afgetrokken en vervolgens gedeeld door de broeikaskwadraatwortel, de milieubelasting van de elektromotor is. ‘Hoe verhoudt die belasting zich met die van een dieselmotor?’ Goede vraag, de dame die hem stelde, mag de vraag op een geel plakkertje schrijven en tussen de andere gele plakkertjes plakken. Europa is nog lang niet één, ook de ideeën over wat milieuvriendelijk is zijn er verschillende opvattingen. Nederlanders hebben een hogere pet op van glas dan van blik. Maar dat komt ook omdat Nederland wél overal glasbakken heeft staan en nauwelijks inzamelpunten voor blik heeft, zo viel een Duitse gast op. De oosterburen beschouwen blik als umweltfreundlich omdat het honderd procent recyclebaar is.

Polen roken op de wc, waarom, willen de überverbaasde Duitsers weten

In de tot Green World Café omgetoverde Energy Barn is alles bespreekbaar en wordt alles besproken. Bewustwording? Zou vogelgefluit op de wc kunnen bijdragen? Wie weet. We kunnen het altijd proberen. Een Finse dame schrok van het a-viertje waarop de universiteitskantine had opgeschreven hoeveel kilo voedsel ze de dag ervoor hadden weg moeten gooien. ‘Eén bord eten kost 2 euro 90 en je mag zelf opscheppen. Dus iedereen laadt zulke bergen op z’n bord.’
In Polen vlot het nog niet zo met het rookverbod. ‘Het is een dode wet’, zegt een Pool met z’n haar in een staartje. ‘Het mag niet in de gang en de lokalen, dus zit iedereen op de wc.’ Waarom gaan ze niet naar buiten?, willen twee überverbaasde Duitsers weten. ‘Luiheid.’
Wat is nou echt groen? Een Vlaamse dame aan weer een ander brainstormtafeltje is helemaal onder de indruk van de Energy Barn. ‘Dat heeft zo’n uitstraling. Dat zouden we overal moeten doen. De mensen er voortdurend aan herinneren dat duurzaamheid mooie dingen oplevert.’