Ga naar de inhoud

Naoberschap 2.0 in Nieuwolda

In Nieuwolda staat een huis. Op de Lindelaan nummer 11. Het huis ziet eruit als een doodnormaal huis. En misschien is het dat ook wel. De komende twee jaar mag iedere inwoner van zeven Oost-Groningse gemeenten een paar dagen komen proefwonen, ervaren wat het is om in een energieleverende woning te wonen.
Op 12 januari namen notabelen en genodigden een kijkje in het huis dat minder energie verbruikt dan dat het oplevert. Via een zijdeur is de energiecentrale te bereiken: een wel héél groot woord voor een hokje ter grootte van een toilet. Daarin staan drie flinke batterijen waarin men de overdag opgewekte zonne-energie opslaat. Dat is genoeg voor de uitstekend geïsoleerde woning die vol zit met thuistechnologie (ook wel domotica genoemd).

Niewolda’s naoberschap 2.0 is mede mogelijk gemaakt door lectoraat New Business & ICT

De lamp gaat aan wanneer iemand de hal inloopt (bewegingssensor). Het licht op de traptreden doet hetzelfde kunstje, het aanrecht is eenvoudig aan te passen aan rolstoelrijders, de kranen zijn met één hand te bedienen, de kookplaat werkt op inductie (geen gas, geen vuur, geen brand). Kortom, ideaal voor mensen op leeftijd, ideaal voor mensen met lichamelijke gebreken en ideaal voor mensen die op mantelzorg zijn aangewezen. Maar toch, een doodnormaal huis, waar de genodigden op 12 januari genieten van een hapje en een drankje. Het is allemaal mede mogelijk gemaakt door het lectoraat New Business & ICT dat in de komende twee jaar uittest wat de mogelijkheden (en de onmogelijkheden) van het huis zijn. Om maar eens wat te noemen: de matras in de slaapkamer beneden registreert wanneer de bewoner ’s nachts het bed verlaat en wanneer hij weer onder de lakens kruipt. Maar je kunt de technologie ook zo instellen dat het bed de mantelzorger (of een zorginstantie) inseint wanneer de bewoner te lang wegblijft. Thuistechnologie en ict kunnen Nieuwolda een modern type naoberschap opleveren.

Partners in het project zijn: Groninger Huis, Gemeente Oldambt, Hanzehogeschool Groningen (Centrum voor Ondernemerschap), Dorpsbelangen Nieuwolda, Zorg Innovatie Forum, B+O Architecten en Het Oude Ambt.