Ga naar de inhoud

Puur kokkerellen: mueslirepen bakken

puurDrie studenten Voeding & Diëtetiek begonnen vorig schooljaar met hun eigen voedingslijn. Wat begon als een opdracht tijdens de opleiding, groeide uit tot een website met recepten en voedingsadviezen. Makkelijk te bereiden, zónder zakjes, pakjes en blikjes.

Ilse Velkers (23), Lysbeth Visser (24) en Lieke Verdonk (22) delen een passie. Toen de drie diëtisten in spe vorig jaar een ondernemingsplan moesten schrijven tijdens de minor Eigen Paramedisch Bedrijf vonden ze elkaar in hun liefde voor pure onbewerkte producten. Het resulteerde in hun eigen voedingslijn: Puur! is the new natural.
Lieke: ‘We hebben alledrie dezelfde visie op eten en we wilden geen van drieën een saaie diëtisten-praktijk.’ Een fantastisch recept voor een eigen bedrijf dus. ‘Wij geloven dat wat je eet in grote mate bijdraagt aan hoe je je voelt. Zowel fysiek als mentaal’, vult Ilse aan. ‘Diëtisten komen in beeld als mensen ziek zijn. Diabetes type 2, obesitas, hoge bloeddruk…  Wij willen voorkomen dat mensen dit soort ziektes krijgen door ze te adviseren over pure onbewerkte voeding.’
Clean eating heet dat in Amerika, het land waar de meeste vetschortjes en dichtgeslibde aderen wonen. Zout, suiker, kleur- en geurstoffen en E-nummers zitten in ongeveer alle zakjes, pakjes en blikjes. Verborgen gifstoffen die je kunt vermijden. Lysbeth: ‘We willen laten zien dat je zonder al die rommel heel goed kunt koken. Dat het niet moeilijk is of duur of tijdrovend. Wij zijn ook studenten. Een simpele tip is: weet wat je eet.’ Lieke: ‘Als ik bij vrienden ga eten komt er heel vaak kip siam op tafel. Van Knorr. Weet jij dan wat je eet? Nee toch. Als je zout en suiker mist, voeg het dan zelf toe.’
Het trio focust zich nu op de website. Ilse: ‘De website is tijdens de studie te behappen. We doen alles zelf. De recepten bedenken en uitproberen, foto’s maken, bloggen, dat soort dingen. We willen ook kookworkshops en seminars gaan geven. We zijn in gesprek met een landelijke health- en fitnessketen en we geven nu zelf in de minor Eigen Paramedisch Bedrijf een inspiratiecollege.’
Kookworkshops te kust en te keur. Wat hebben de dames extra te bieden? Lysbeth: ‘Onze toegevoegde waarde is dat we diëtisten zijn. Voeding & Diëtetiek is best wel een medische opleiding. We weten echt waar we het over hebben. Mensen willen wel gezond eten, ze weten alleen niet hoe. We willen laten zien dat gezond, lekker, onbewerkt en makkelijk voor iedereen haalbaar zijn. Ook voor studenten.’ Lieke: ‘Juist voor studenten.’

Puur!
Ilse, Lysbeth en Lieke gaan hun kookkunsten maandelijks met ons delen.
Onder de noemer Puur! publiceren ze iedere maand een nieuw puur en onbewerkt recept op hanzemag.nl. Het eerste recept is van de fameuze voedzame superlekkere gezonde makkelijke mueslireep van Ilse.

Mueslirepen
Mueslirepen-940x350Je kent het wel, je bent hard aan het werk of aan de studie en rond een uur of vier merk je dat je maag rammelt. De verleiding is groot om naar een kant-en-klaar-koekje, een klef kadetje of iets uit de (school)kantine te grijpen. Je kunt ook van je zelfgemaakte mueslireep snoepen. Deze repen zijn helemaal Puur! en dus onbewerkt.
Tip: maak er meerdere in één keer. Je kunt ze prima invriezen. Met de ingrediënten van een mueslireep kun je eindeloos variëren. Deze repen vielen erg in de smaak op onze eerste proeverij op de Hanzehogeschool.

Ingrediënten
– 130 gram havervlokken
– 60 gram gemengde noten en zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad)
– 75 gram ontpitte dadels
– 2 theelepels geraspte schil van een biologische citroen
– 1 eetlepel kaneel
– 70 gram honing
– 2 eetlepels water
– 2 eetlepels olie

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenschil en kaneel in een blender of hakmachine en    hak ze tot een grove substantie.
– Verwarm ondertussen de honing met water en olie in een steelpannetje.
– Voeg dit toe aan je havermengsel en kneed het tot een kleverige massa.
– Roer door en voeg je havermengsel toe. Roer weer heel goed door, totdat je een kleverige massa krijgt.
– Verdeel dit op bakpapier in een ovenschaal. Smeer het uit tot het overal ongeveer 1 cm dik is.
– Bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven totdat het mooi bruin is, maar niet donkerbruin. Het mag nog een klein beetje zacht zijn, het wordt vanzelf hard tijdens het afkoelen.
– Haal uit de oven en maak inkepingen met je mes waar je de plak straks wilt breken.- Laat de plak helemaal goed afkoelen en breek hem dan in repen.

Puur! is the new natural