Rage: studenten draaien swapfietsen om in Wageningen en Nijmegen
De blauwe bandjes vallen al aardig op in het straatbeeld, maar op de kop zie je ze nog beter, moeten grapjassen in Wageningen gedacht hebben. Het is sinds enkele maanden een kleine rage in Wageningen en sinds deze week ook in Nijmegen: zo veel mogelijk swapfietsen op de kop zetten.
Swapfiets kan er niet echt om lachen. In de Gelderlander reageren ze licht gepikeerd. ‘Het begon als een ludieke studentengrap, maar we vinden het vervelend voor de gebruikers. Zij worden nu opgezadeld met het probleem dat ze hun fiets niet terugvinden zoals die is achtergelaten.’ Zou deze rage ook overslaan naar Groningen? En zou het alleen ludiek zijn, of is het ook een beetje een protestactie?
Twaalf euro per maand voor studenten, vijftien voor Stadjers. Per maand betalen, en maandelijks opzegbaar. Voor dat bedrag kreeg je bij de komst van Swapfiets in Groningen (april 2017) een leasefiets. Wie vandaag de dag een fiets met blauwe band wil rijden, betaalt met een studentenpas dertien en een half euro.
Het te laat (na 24 uur) vermelden van een vermissing kan maar liefst 350 euro kosten
Daarnaast hanteert de verhuurder soms wat bijzonder ogende voorwaarden. Huurder mogen de fiets niet uitlenen, geen reservesleutels laten maken en de boetes zijn fors: een kwijtgeraakte sleutel kost 15 euro, diefstal van een fiets die op enkel slot stond 60 euro, en het te laat (na 24 uur) vermelden van een vermissing kan maar liefst 350 euro kosten. Als je besluit te liegen over de omstandigheden van verdwijning -bijvoorbeeld het dubbele slot- dan betaal je 100 euro.
Twee jaar geleden kwam Swapfiets in opspraak omdat het daklozen inzette voor het slijten van abonnementen aan Amsterdamse studenten. In ruil voor werving ontvingen de daklozen een gratis nacht in een opvang, die normaliter vijf euro kost. Patric Hatwig van de Daklozenvakbond sprak toen van moderne slavernij: ‘’Vijf euro voor een hele dag werken is uitbuiting. Echt belachelijk’’.
Foto: © Screenshots Jodel app