Ga naar de inhoud

Rutger recenseert: Crysis 3

crysis3Crysis 3 is een futuristische FPS die zich afspeelt in een apocalyptisch New York. Dit derde deel onderscheidt zich door prachtige graphics, geavanceerde technieken en nieuwe spelmodi in de multiplayer. 

Plot: New York 2047, 20 jaar na het verhaal van Crysis 2. De aarde is overgenomen door slechteriken die de groetp CELL vormen. 1 man, Prophet genaamd, is de enige hoop voor de mensheid. Hij is namelijk de laatste mens met een Nanosuit. 

Gameplay: Net als in de vorige 2 delen van de serie onderscheidt Crysis 3 zich door gebruik van cutting-edge technologie zoals de Nanosuit en de krachtige boog, de Predator Bow.
De functionaliteit van de Nanosuit is tweeledig. Aan de ene kant gebruik je het pak om onzichtbaar te worden en een schild op te werpen tegen vijandige aanvallen. Heb je eenmaal de bescherming ingeschakeld dan neemt de energie van het pak af. Langzaam als je rustig beweegt, maar erg snel als je besluit te rennen.

crysis3-3

De tweede functie van de Nanosuit is een tactisch scherm waarmee je de omgeving scant om vijanden, munitie of upgrades op te sporen. Je gebruikt je nachtvisie-bril niet alleen om in het donker te kijken, je hackt er ook automatische deuren of vijandige geschutstorens mee. Af en toe gebruik je het tevens om mini-games te spelen waarbij je op het juiste moment op een knop moet drukken.
Des te verder je in Crysis 3 komt, hoe meer ervaringspunten je vergaart. Deze worden gebruikt om de Nanosuit van extra krachten te voorzien. Bepaalde functies hebben meerdere levels die je vrijspeelt naarmate je punten verzamelt.
De Predator Bow is een uistekend wapen om onopvallend vijanden uit te schakelen. Door de schietknop langer ingedrukt te houden, neemt de precisie toe. Je kunt maar een beperkt aantal pijlen met je meedragen, maar wanneer je een vijand raakt pak je de gebruikte pijl weer op.
Crysis 3 telt 5 multiplayer-modi (Hunter, Crash Site, Deathmatch, Extraction en Assault) waarvan de eerstgenoemde een nieuwe variant is. In Hunter zijn er 2 spelers met een Nanosuit, die de andere particpanten verkleed als CELL (maximaal 7) moeten opjagen en afmaken. Veel tijd is er niet en de winnaar is degene die de laatste CELL vermoord.

Speelbaarheid:
Wanner je Crysis 3 met muis en toetsenbord speelt, merk je dat alles heel vloeiend verloopt. Er zit totaal geen vertraging in de bewegingen. Het aantal toetsen dat je in Crysis 3 gebruikt is toegenomen omdat de Nanosuit extra functies heeft. Dit maakt het soms wel eens lastig direct de juiste knop te vinden. 

crysis-3-1

Graphics:

Crysis 3 staat voor grafische hoogstandjes. Direct vanaf het begin is duidelijk hoe prachtig deze game is. De gezichtsuidrukkingen zijn fenomenaal. De diepte van de blikken en de bewegingen van de lippen, het lijkt net echt.
Het echte grafische spektakel van Crysis 3 begint echter wanneer Prophet de Liberty Dome betreedt. Apocalyptisch New York ziet er adembenemend uit. Behalve de technische kant van al deze pracht en praal verdient ook het artistieke team een dikke pluim. 

Conclusie:
Crysis 3 is geen revolutie in het FPS-genre. Je hebt weinig bewegingsvrijheid (al is het niet zo erg als Call of Duty) em de kunstmatige intelligentie is slecht ontwikkeld.
Toch is Crysis 3 een aanwinst in gameland. het verhaal is beter dan we verwacht hadden en de personages komen geloofwaardig over door de uitstekende gezichtsanimaties.
De echte kracht van de game ligt toch, zoals verwacht, in de kwaliteit van de graphics. De technische hoogstanden in combinatie met het heerlijke artwork zijn de juweeltjes van de Crytek-engine en Crysis 3. 

Rutger Uittenbogaard is games-redacteur voor de Nederlandstalige softwarewebsite Softonic.com in Barcelona.