Ga naar de inhoud

Student verkoopt data aan The Next Web

shawnbucklesShawn Buckles verkocht zijn persoonlijke gegevens, zoals zijn chatgesprekken, browsegeschiedenis en facebookdata via een internetveiling voor 350 euro aan de hoogste bieder, The Next Web, één van ’s werelds grootste techblogs. Shawn schenkt het bedrag aan Bits of Freedom, een organisatie die zich bezighoudt met de burgerrechten op het web.
De student aan de Academie voor Popcultuur wilde met deze actie aandacht vragen voor digitale burgerrechten. The Next Web zal de gegevens gebruiken om privacy-gerelateerde lezingen tijdens de TNW Europe Conference in Amsterdam in te leiden.
‘De afgelopen drie weken waren onwerkelijk’, zegt Shawn. ‘Mijn actie werd massaal opgepakt door allerlei media. Ik ben ze heel dankbaar, zij hebben bijgedragen aan de bewustwording die zo belangrijk is. Maar dit is pas het begin. De huidige discussie is bepalend voor de toekomst van alle komende generaties. Die gaat bepalen wie de macht van de toekomst heeft. Als wij ook online vrij willen zijn, zullen we daar iets voor moeten doen. Wij moeten een signaal afgeven aan bedrijven en overheden dat we onze rechten belangrijk vinden. Als wij niets doen, zullen zij niets veranderen. De discussie is in volle gang. Het Europees parlement verklaarde vorige week het dataretentierecht ongeldig. Deze wetgeving stelt telecombedrijven in staat gegevens van al haar gebruikers achttien maanden lang te bewaren. Ook werd de netneutraliteit gered. Bits of Freedom heeft zich hier erg sterk voor gemaakt.’
Maar waarom is privacy zo belangrijk? Daarover schreef Shawn een pamflet dat oproept tot actie. ‘Privacy is essentieel voor het vormen van een eigen identiteit. Die stelt ons in staat autonome keuzes te maken. Niet de vrijheid van meningsuiting maar privacy is ons recht op vrijheid, want wat is vrijheid van meningsuiting waard als je niet vrij bent om een mening te vormen?’

Shawn Buckles
(1990) is kunstenaar en muzikant en onderzoekt radicale middelmatigheid, een gedragspatroon dat nauw samenhangt met onze Westerse consumptiecultuur.