Ga naar de inhoud

Studenten ontwerpen mobiele werkplaats om in coronatijd thuis te kunnen knutselen

Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) kwamen enkele weken geleden voor een uitdaging te staan. Met de sluiting van de gebouwen en de verschuiving naar online onderwijs door de Coronacrisis, konden de studenten niet meer in hun geliefde werkplaatsen aan de slag met het maken van mockups en prototypen.

De opleiding speelde op dit actuele vraagstuk in door tweedejaars IPO-studenten als onderdeel van de zogenaamde ‘intensive week’ van de opleiding een challenge te geven; ontwerp in drieënhalve dag een mobiele- en modulaire thuiswerkplaats voor de IPO-student. De thuiswerkbank moest zo compleet mogelijk zijn maar toch binnen de beperkte thuiswerkruimte passen.

Challenge: ontwerp in drieënhalve dag een mobiele- en modulaire thuiswerkplaats voor de IPO-student

Ook diende de werkbank over een fotostudio, een afzuigingsysteem om eventueel fijnstof af te voeren en een opslagplaats voor gereedschap en materiaal te beschikken. Om te zorgen dat de mobiele werkplaats als bouwpakket in elkaar gezet kon worden, was ook een montagehandleiding verplicht onderdeel van de opdracht.

Teamwork
In groepen van zes personen gingen de studenten aan de slag. Ideeën voor de mobiele werkplaats werden door de teams uitgewerkt totdat er een gezamenlijk ontwerp ontstond. Daarna was het tijd om een planning te maken en de taken te verdelen. ‘Hier hebben we elkaars talenten benut,’ zegt IPO-student Matthijs Dijkhuis. ‘Jochum en ik zijn vrij goed met Solidworks (design software, red.) en samen hebben we het grootste deel van de Solidworks tekening en de renders (de visualisatie van een product) gemaakt. Christine kan heel goed overweg met Adobe programma’s en zij heeft de taak op zich genomen om de handleiding te maken. Naast deze algemene taken hebben we het ook in het model een verdeling gemaakt. Marije ging bijvoorbeeld bezig met het gedeelte dat stof moet afzuigen, Maayke heeft de modulaire platen ontworpen en Emilie heeft het stoffen gedeelte aan de zijkant van onze werkbank ontworpen en gemaakt.’

Mooie (leer)ervaring
Door de Coronacrisis verliep de samenwerking binnen de teams wel wat anders dan normaal, vertelt Matthijs. ‘Doordat alles vanuit huis moest gebeuren was het lastiger om elkaar te helpen tijdens het maken van prototypes, modellen en concepten.’ Gemaakte onderdelen lieten de studenten aan elkaar zien via foto’s of video’s.

Soms was de accu van mijn headset niet eens sterk genoeg om het een volledige Skype call vol te houden

‘Via Skype en Discord hadden we de mogelijkheid om met elkaar te overleggen en hiervan hebben we veel gebruik gemaakt. Soms was de accu van mijn headset niet eens sterk genoeg om het een volledige Skype call vol te houden.’ Maar zowel Matthijs als teamgenootje Emilie van Wonderen kijken positief op de challenge terug. ‘Binnen zo’n korte tijd een product afleveren is echt gaaf.’

Allemaal gesloopt
Volgens Matthijs heeft het team er veel meer uren aan besteed dan ingepland. ‘Aan het einde van de week waren we allemaal gesloopt.’ Dit kan Emilie beamen. ‘De grootste uitdaging was het tijdsbestek. We hadden maar drieënhalve dag om een product te ontwerpen te bouwen en te pitchen. Dat is een gigantische bult met werk waar je aan het begin van de challenge tegenop kijkt. Maar we hebben het samen gedaan. Doordat iedereen tijdens de opdracht al zijn of haar tijd erin gestoken heeft, zijn we tot dit resultaat gekomen.’ Het was voor Emilie en Matthijs dan ook een mooie beloning dat alle late uurtjes tot het winnen van de challenge hebben geleid.

De eindgebruiker
Niet alleen een belangrijk onderdeel van de challenge, maar ook van de opleiding in z’n geheel, is de eindgebruiker. De uitdaging van de IPO’er is pas geslaagd als de productgebruiker tevreden is met de product(oplossing). ‘Deze mobiele werkplaats is ontwikkeld voor IPO-studenten die op kamers zitten’, zo vertelt Emilie. ‘Op je kamer heb je vaak niet veel ruimte en daar is deze werkplaats speciaal op ingericht.’ Natuurlijk kan de werkbank ook gebruikt worden door studenten van andere opleidingen in Nederland die door de Coronacrisis noodgedwongen thuis moeten werken aan prototyping. Of door kleinbehuisde mensen die graag thuis knutselen.

Bekijk de handleiding bij de winnende mobiele werkplaats.